Според министъра на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов, форматът на участие на НАТО в Афганистан трябва да бъде разгледан на следващото заседание на Алианса. Американският президент Доналд Тръмп анонсира в средата на декември предстоящо изтегляне на половината от 14 хиляди американски военнослужещи от Афганистан.

Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които съответстват на неговото разбиране за външна политика. Той обяви и изтеглянето на контингента си от Сирия. Как ще се отрази на НАТО – аз лично смятам, че България направи достатъчно. Този контингент, който посрещнахме, беше първият по-голям от 158 човека. Този контингент, който замина сега, е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече, категоричен е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Това заяви той в Плевен пред медии, където се състоя тържествен ритуал по посрещането на българските военнослужещи от 36-ия контингент от Афганистан.

Попитан от журналисти дали тогава и ние трябва да свием участието си, той отговори, че ако политиката на САЩ, като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично Каракачанов не смята, че България има повече работа там.

На следващата среща на военните министри от НАТО този въпрос да се обсъди и ако някои държави смятат да изтеглят контингентите си от Афганистан, аз смятам че и ние трябва да преразгледаме позицията си, допълни военният министър.

Красимир Каракачанов се обърна към военнослужещите от 36-ия български военен контингент с думите:

Поздравявам Ви с добре изпълнената мисия и се надявам, че тя е допринесла за повишаването на Вашата подготовка, на уменията и знанията, които сте придобили. Щастлив съм, че се върнахте всички здрави в Родината.

От името на правителството и от свое име Ви пожелавам успешна нова 2019 година, в която всички ние сме длъжни да покажем на българското общество, че Българската армия не е само декор по време на паради. Българската армия е онази основна институция, на базата на която се крепи държавността ни, институция, която е призвана и ще бъде основен стълб на сигурността, независимостта и суверенитета на Република България.

Тридесет и шестият български военен контингент участва в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” от юни до декември 2018 г. Военнослужещите изпълняваха задачи, свързани основно с охрана, патрулиране, организиране на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар, както и със съветване и методическо подпомагане на 205-и армейски корпус от Афганистанската национална армия и на неговите инженерен и свързочен батальон.

За проявен висок професионализъм и отговорност при изпълнение на задачите по време на мисията в Афганистан със заповед на министъра на отбраната бяха отличени националният командир на контингента полковник Веселин Василев - с награден знак „За отлична служба“ – първа степен за офицери, командирът на ротата за охрана майор Велин Кехайов и майор Анелия Божинова – с наградни знаци „За отлична служба“ – втора степен, както и главният сержант на контингента старшина Петър Симеонов – с награден знак „За военна доблест“ – трета степен.

Със заповеди на началника на отбраната, командващия на Съвместното командване на силите и командира на Сухопътните войски с предметни награди и грамоти бяха отличени офицери, сержанти и войници от 36-ия контингент. Всички военнослужещи от контингента получиха отличителни знаци за участието си в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *