В извънредно откровено интервю в „Точка на кипене“ по НТ „България 24“ вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов прави цялостна равносметка за обемната си работа в Министерството на отбраната през годината. Той оспорва тезата, че България се подчинява безпрекословно на диктата на САЩ, заменил диктата на СССР от миналото. За пръв път прави реалистична оценка на сложните отношенията на ВМРО с ГЕРБ след непочтената война срещу патриотите на местните избори, въпреки че предварително партиите в Коалиционния съвет са се споразумели за етичност.

За пръв път лидерът на ВМРО анализира и възможната ситуация на следващите парламентарни избори през пролетта на 2021 г. На въпроса на водещата Светослава Рудолф за мястото на новия играч - партията на Слави Трифонов, Красимир Каракачанов отговаря, че шоуменът вече работи за ГЕРБ. Според него Трифонов не е подкрепил Мая Манолова на последните избори, за да може Йорданка Фандъкова да спечели нов мандат за кмет на София.

В интервюто лидерът на ВМРО емоционално коментира патовата ситуация, в която са изпаднали отношенията с Македония, прогнозира какво ще се случи на предстоящите срещи на Зоран Заев с Бойко Борисов и на президентите Стево Пендаровски с Румен Радев и обяснява при какви условия от българска страна така наречената Македонска православна църква ще получи автокефалност.

Тежка година, така Каракачанов определи отминаващата 2019. В министерството на отбраната има много работа – три проекта едновременно за модернизация. Много време и усилия отне и кампанията „Бъди войник“, допълни министърът на отбраната. За трета поредна година се увеличават заплатите на военнослужещите, което прави военната професия престижна.

По повод изключването на „Атака“ от коалицията „Обединени патриоти, в която са ВМРО и НФСБ, Каракачанов заяви:

Не можеше да продължава това да играят ролята на троянски кон. Не може да атакуваш през медиите коалиционните си партньори с лъжи. Подобно дебелоочие и персонално отвратително отношение – като например на евроизборите, когато „Атака“ вместо да представят своите кандидати основно се занимаваха да плюят по водача на листата на ВМРО Ангел Джамбазки – нямаше как да продължава. Много време и нерви отне, опитвах се да балансирам ситуацията, но идва момент, в който трябва да се каже „край“.

В света балансът е от една страна Русия и Китай, а от друга - САЩ и НАТО. Това е по-доброто положение за нас, отколкото да бъдем зависими само от едни. Но да видим какво се случва около нас, за какво точно в последните 30 г. ни подкрепи Русия, риторично попита той:

По темата Македония – президентът Путин ли не знае, че Кирил и Методий не са македонци? Преди година на 24 май той на практика се опита да налее вода в скопската политика, като каза, че братята Кирил и Методий произхождали от македонските земи. Какви македонски земи?! Тогава такава държава не е имало. Тогавашният град Охрид, в който Климент Охридски прави своята школа, е част от българските земи, от българското царство и владетел на тези земи е българският цар Борис.

Аз съм за добри отношения с Русия, но ето и пример по темата с газа – продава ли ни по-скъп газ отколкото на Германия, да не би българите да сме по-богати от германците, допълни Каракачанов.

Той е категоричен за себе си:

Възпитаван съм като българин и като такъв не смятам да съм настроен нито проруски, нито проамерикански. Аз изповядвам идеологията на българския национализъм.

Цялото интервю с Красимир Каракачанов вижте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *