Не се очакват скрити разходи при закупуването на новите бронирани машини, обяви военният министър Красимир Каракачанов в интервю за „Европа сутрин“ – ТВ Европа. До 10 дни ще станат ясни точните оферти на двете фирми, между които ще бъде направен изборът. Превъоръжаването ще продължи и със закупуване на нови патрулни кораби, за които офертите също са две. Каракачанов коментира и темата за изграждането на Координационен център на НАТО в Черно море.

Възможно е проектът за новите бронирани машини да бъде ревизиран от НС, но към момента цената за закупуването им е 1 милиард, 220 милиона, а офертите са две. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, уточнявайки, че конкретните предложения ще станат напълно ясни в началото на 2020 година:

Може парламентът да реши всичко, може да реши да закрие армията, но едва ли ще се стигне до там. Може да вземе решение, че иска да спре някой проекти и да започне от нулата, и това е възможно, но няма логика да се случи. В края на краищата по този проект се работи вече близо две години, има подадени оферти, и то повече от една.

Състоянието на армията се подобрява, тъй като желаещите за военна служба се увеличават, както и финансовите стимули за тях. Според Каракачанов доброволната, а след това и задължителната военна служба ще бъдат факт до няколко години, което е необходимо заради сигурността на страната:

Заплахите са различни и не е само една. Турция като държава, не бих нарекъл, че е заплаха, но събитията в Турция и политиката на Турция в Близкия Изток, политиката на това напрежение между Турция и Гърция е заплаха за нашата страна.

Очакването да бъде изграден Координационен център на НАТО в Черно море не е заплаха за сигурността на България, а признание, че страната ни може да се справи с подобна задача, каза още Каракачанов.
Вицепремиерът и лидер на ВМРО обяви, че още на 3 януари ще внесе в парламента т.нар. Концепция срещу циганизацията, която предвижда мерки за интеграция на малцинствата. Документът е сред най-важните за партията, която разчита на подкрепата на коалиционните партньори от ГЕРБ.

Като председател на ВМРО, Каракачанов определи отминаващата година като „успешна“ заради по-високите резултати на формацията на европейските и местните избори.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *