Искам да изразя разочарованието си от това, че националното съгласие си отиде по отношение на един толкова важен въпрос и това е тъжно.

Това заяви за България 24 заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов в коментар за ветото на президента върху Закона за извънредното положение. Той уточни, че споделя личното си становище, тъй като органите на ВМРО не са се събирали и не са взели решение.

Преди всичко ВМРО твърдо е подкрепяла вкарването на армията в справянето със ситуацията. Твърдо сме подкрепяли и текстовете, свързани с лъжливите новини и със санкциите срещу тях. По отношение на спекулата ние имаме далеч по-добър текст, който, за съжаление, не получи подкрепа. Прие се текст на БСП, който е изключително нескопосано написан и негов пряк резултат би било да не бъдат намалени цените на горивата и на топлофикация, които, както знаете, паднаха. Тоест това е един вреден текст, който те успяха да пробутат. С изнудване, че ще провалят кворума на заседанието. И така принудиха ГЕРБ да подкрепят техните промени в Закона за защита на потребителите. Безспорно това е текст, който трябва да падне, категоричен е Веселинов.

По думите му обаче другите текстове задължително трябва да останат.

Борисов казва, че процедурата е една и трябва или да се подкрепи, или да се отхвърли всичко. За нас обаче има и трета опция - да отхвърлим ветото на президента, каквото е нашето желание, да гласуваме против това вето, а след това да направим бърз ремонт и да променим текста на БСП. След това той да бъде заменен с нашия, който е далеч по-работещ и предвижда таван на цените на стоките от първа необходимост и на стоките, необходими да се овладее бедствието, обясни народният представител.

Водещата Светослава Рудолф зададе няколко уточняващи въпроса:

- Президентът Радев заяви, че не го питате него като главнокомандващ при всяка изява на армията. Той се чувства засегнат, че не го питате, а Бойко Борисов нарече това „егоцентризъм.

Искрен Веселинов: Доста дребнаво звучи да се чувства засегнат за подобно нещо. Но няма и причина да се чувства засегнат. Защото в този случай армията няма да бъде използвана за военна операция. Тя ще бъде използвана за една изцяло гражданска опасност. Полицията е вече на предела си като КПД и единствената друга организирана единица остава армията.

- Президентът намекна, че ще свика този Консултативния съвет по сигурността.

Искрен Веселинов: Не зная дали е необходимо да се свиква точно съветът по национална сигурност. В момента има много силна ангажираност на институциите и имахме поне до днес съгласие за борбата със заразата. Консултативният съвет е безсмислен, при условие, че това единомислие е отпаднало. Защото ролята на този съвет е - по критични въпроси да се постигне съгласие.

- Президентът каза, че думата „невярна“ информация няма определение и Бойко Борисов спомена, че този текст може да се ревизира с по-точен.

Искрен Веселинов: Ние имаме още по-мащабни амбиции за този текст. Предложихме да бъде преследвана наказателно всяка невярна информация, която се разпространява, защото се превърнахме в държава на неверните новини. Ние продължаваме да държим не само на криминализирането на неверните новини по отношение на болестта, но и на всички фалшиви новини.

- Но президентът каза, че така „законът атакува последните остатъци от свободата на словото...“

Искрен Веселинов: Дълбоко съм несъгласен с президента. Той говори красиви фрази за демокрация, но демокрацията се основава на избори. А когато изборът се основава върху фалшива информация, това не е демокрация. Има политически сили, включително тази, която подкрепя президента, които залагат изключително на негативни и лъжливи кампании, за да спечелят те. До момента не им се получава. Ние трябва да отрежем като с нож този начин на правене на политика и пропаганда и всеки, който прибягва към него, трябва да си понесе наказателната отговорност.

- Какво може да се направи в подкрепа на малкия и средния бизнес? Виждаме, че Бойко Борисов засега се въздържа от харчене на пари.

Искрен Веселинов: Много неща могат да се направят. Част от тях ние ги предложихме и някои бяха приети в този закон. Благодарение на нашите предложения всички, които имат задължения към банки и имат просрочия, няма да бъдат атакувани с наказателни лихви, няма да им се прекратяват договорите за кредити и да бъдат обратно изискуеми. Аз очаквам още в следващите седмици да започнем в Коалиционния съвет дебат по мерките за подпомагане на бизнеса.

- Борисов каза, че премиерът на Северна Македония му се моли за едно пакетче лекарства. И добави, че ние трябва да помогнем на Северна Македония с всичко, което произвеждаме срещу заразата - маски, защитни облекла, лекарства... Без да отстъпваме от претенциите си за историята.

Искрен Веселинов: Македония е близка до сърцето ни и е нормално да ѝ помагаме. Но не само на нея. Ако имаме възможност, трябва да помагаме на всички наши партньори и на всеки заболял. Стига да не е за сметка на българските граждани. Но трябва да помагаме, защото в тези критични моменти, думата „човечност“ добива истинския си смисъл.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *