Искрен Веселинов: Ако не пречиш на никого и никой няма оплаквания от твоята дейност, ти нямаш проблем със закона

Добронамерени сме, в никакъв случай целта на един закон не е да репресира някаква част от бизнеса или да спъва работата му, допълни той

Председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов коментира темата „С „шум“ или без ли ще се строи в България, дори водопроводът София - Перник?“ в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“.

- Г-н Веселинов, Вие сте председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, предстои да се гледа Законът за шума, внесен от Вашия коалиционен партньор Валери Симеонов от НФСБ. Строителната камара имат възражения срещу забраната да се строи между 14.00 и 16.00 часа и срещу много тежките санкции, дори да се строи тихо, да бъдат конфискувани техни машини и т.н. при наказателни мерки, казвам го най-общо. Ще мине ли тази част от закона според Вас?

- Всъщност проблемът със Строителната камара е с действащия закон, в който има такъв запис, че между 14.00 и 16.00 часа са забранени всякакви строителни дейности. Вследствие на този текст в закона има заповед, издадена от кмета на Столична община, пък и на други общини и поне според мен притеснението на строителите е основателно, тъй като има дейности, които не вдигат шум. Може би е редно, аз съм го говорил това и с г-н Симеонов, да обсъдим една по-прецизна формулировка на тези текстове и да търсим вариант, при който, например едно боядисване не създава шум, няма лошо въздействие върху околните.

- Точно това имах предвид.

-  Може би е редно да намерим формулировка, която забранява дейности с определено ниво на шум. В това отношение аз съм съгласен да водим диалог с бизнеса и да търсим този компромис, който е полезен за тях.

- Строителите също взимат предвид това, че ако направят една, ако мога да се изразя „сиеста“ между 14.00 и 16.00 часа във връзка с този закон, после работниците може би няма и да се върнат, така че се получава, че те ще заплащат престои на тези работници, за да ги задържат, знаете колко е трудно вече навсякъде, в това число и в строителството.

- Така е, справедливи са в голяма част исканията на строителите, ще търсим този вариант, който да удовлетворява бизнеса без да вреди на спокойствието на гражданите, защото сме свидетели на един друг вариант или поне доскоро бяхме, обектите да произвеждат един шум, който държи целия квартал буден в следобедните часове. Така че наистина този баланс между интересите на гражданите и интересите на гражданите трябва да бъде намерен, като разбира се предимство има интереса на гражданите.

- Как точно?

- Поне за мен това може да стане с регламентиране ниво на шум, който е допустим в тези часове.

- Два въпроса, строителите също възразяват заради това, че не е прецизиран начинът, по който ще се измерва този шум, двусмислено е.

- Има си уреди, има си методология, трудно мога да оспоря това, което пише в закона. Ако предложат по-прецизни текстове, нека да ги коментираме, поне в момента аз не знам такива.

- Тоест евентуално те ще имат право може би на срещи с комисията, на поправки между първо и второ четене, как го организирате чисто парламентарно?

- Ние с тях се видяхме всъщност, всички тези проблеми те ни ги споделиха и очакваме да ги видим разписани като предложения. Добронамерени сме, в никакъв случай целта на един закон не е да репресира някаква част от бизнеса или да спъва работата му, защото бизнесът създава работа и приходи в бюджета. Така че сме изключително отворени, ще търсим диалога и мисля, че ще намерим нужните решения.

- И един леко ироничен въпрос, но той всъщност е реален, представител на строителните предприемачи, на Строителната камара иронично ме запита, ако строителството е някъде извън града, на поляна, където няма околни сгради, няма нищо, но в закона се прокрадва нюанса, че ако някой легне между 14.00 и 16.00 часа под дървото да спи и той ще бъде смущаван.

- Вижте, основното в закона е сигналът, ако не пречиш на никого и никой няма оплаквания от твоята дейност, ти нямаш проблем със закона.

- Някой трябва да сигнализира, че шумиш?

- Разбира се, няма блуждаещи контрольори с измерватели на шум, които да бродят в кварталите. Някой трябва да сигнализира, трябва на някой да пречиш и това е справедлив подход спорез мен.

- А не се ли опасявате, че ДНСК ще проверява просто така, по други причини?

- Не, не се опасявам. Не се опасявам наистина.

- Добре, давате надежда, благодаря Ви!

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *