Ангел Джамбазки за разширяването на ЕС към Западните Балкани

Евродепутатът хвали Македония и критикува Сърбия

Приветствам Комисията за решението, което потвърждава и една от целите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Това заяви в едноминутно изказване от трибуната на Европейския парламент българският представител и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по повод приетата стратегия на Европейската комисия за разширяване на ЕС към Западните Балкани.

Евродепутатът напомни на колегите си, че този процес е започнал с подписването на Договора за добросъседство между България и Македония, което по думите му е историческо събитие.

Няма съмнение, че Европейският съюз трябва да завърши изграждането си в тази част на континента. Това ще се случи, разбира се, след необходимите промени съгласно мерките за присъединяването на държавите от Западните Балкани. Те трябва да изпълнят условията за членство, през които са минали всички държави от ЕС, както и да решат всички спорни въпроси със своите съседи, каза Джамбазки.

Той определи като особено радостни процесите, които текат, в братска Македония.

По отношение на Сърбия българският евродепутат посочи, че тя трябва да избере към кой свят иска да принадлежи. Да започне да спазва правата и законните интереси на признатите национални малцинства на своя територия, особено в Западните български покрайнини, натърти Ангел Джамбазки.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *