Правозащитниците и БХК причиняват косвени имуществени и финансови щети на страната, смята Джамбазки

Коментар на Ангел Джамбазки, представител на България в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО в студиото на „Тази неделя“ по bTV

България кандидатства за седалище на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА), която трябва да се премести от Лондон след „Брекзит“. В края на септември няколко неправителствени организации, сред които е и Българският хелзинкски комитет (БХК), написаха писмо до председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Европейския парламент, в което посочиха, че сериозна пречка пред домакинството на България е фактът, че страната е негостоприемно място за хората с различна сексуална ориентация или полова идентичност. Това писмо предизвиква Джамбазки и неговият колега – народният представител от ВМРО Александър Сиди, да внесат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, че БХК работи директно против интересите на страната ни и уронва нейния престиж.

Правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация нямат отношение към Агенцията, контрира Джамбазки.

Важно е да имаме такава агенция. За 10 години пълноправно членство на България в ЕС у нас няма изнесена европейска дистанционна агенция. Това е нещо като европейско министерство в главата на федералистите в ЕС. Досега никой не беше поставил този въпрос, ние го поставихме, беше условие за коалиционното споразумение и България поиска тази агенция. Това е важно, защото тя има 300 млн. евро годишен оборот. Присъствието ѝ у нас би спомогнало за развитието на кадри, би привлякло представителства на всички фармацевтични компании, каза евродепутатът.

Джамбазки повтори написаното в жалбата си, че правозащитниците и БХК причиняват дори косвени имуществени и финансови щети на страната. Сам да се опиташ да наклеветиш някого, да попречиш, сам да си измислиш някакъв проблем, е болшевишки подход, посочи той.

Това дали има законна смяна на пола в България не може да бъде критерий за това дали ще има европейска агенция на наша територия. В случая Красимир Кънев (председателят на БХК) и неговата организация се явяват част от лобистката атака за преместването на ЕМА във Франция, където вече има четири европейски агенции, каза Джамбазки.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *