Доц. Михов: Свръхлибералният модел на управление във висшето образование дава дефекти

Идеята на ВМРО за реформа се основава на повече средства, но и много по-строг контрол

В предаването „Точка на кипене“ по България 24 доц. д-р Милен Михов разкрива какви са идеите за решителна реформа във висшето образование у нас. Какви промени в законите патриотичната партия ще предизвика от есента на 2020 година? По думите му парламентът трябва да гласува много повече пари за висшите училища, но за тяхното изразходване и за качеството на образованието трябва да има и много по-голям контрол.  Ще се промени ли Конституцията с цел да се намали автономията на университетите?

Родните университети са в много голяма конкуренция, защото всеки един български студент може да избере само на няколко часа полет разстояние чуждо висше учебно заведение, заяви Михов.

Затова реформата на висшето образование трябва да е в посока засилване на качеството, за да привлече по-голяма частта не самото нашите, но и чужди студенти.

Този въпрос засяга квалификацията на специалистите. Говори се за пазар на труда. Но ето, висшето образование създава кадри от сектора на отбраната до здравеопазването и държавната администрация. Ако то подготвя тези кадри по-добре, то ще имаме по-силна армия, по-добри лекари, по-работеща администрация и така животът на всички ще е по-добър, каза Милен Михов.

Той посочи, че качеството на висшето образование има и пряк демографски ефект. Всяка година много млади хора отиват да учат в чужбина, това е тежка загуба за нашата нация. Става дума за около 5-6 хиляди млади хора на година.

Необходимостта от реформа във висшето образование е изключително важна. В последните 30 години се наложи свръхлиберален модел на управление, който се основава на централизирано финансиране на държавните университети, които са гръбнакът на висшето образование, посочи той.

Този модел показва сериозни дефекти и е необходима реформа, категоричен е народният представител. Той допълни, че идеята на ВМРО за реформа се основава на повече средства за висшето образование, но и много по-строг контрол.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *