Доц. д-р Милен Михов: Новият закон за висшето образование ще защитава законосъобразността при използването на обществения ресурс на ВУЗ-овете

Не мога да коментирам оставката на Бисер Петков. Не виждам лично аз аргументи или напрежение в системата, което да е продиктувано. Не сме информирани за такива желания. Така че нашето ръководство ще се събере и ще поиска разговор с премиера по тази тема. Засега ще се въздържим от коментар.

Това каза в предаването „Европа сутрин“ по ТВ Европа народният представител, член на комисията по образование към НС, заместник-председател на ВМРО и дългогодишен преподавател във ВТУ доц. д-р Милен Михов.

На първо място с тези промени за първи път се изменя част от свръхлибералната логика, върху която беше изграден и функционира Законът за висшето образование. Логика, която даваше една изключителна автономия на висшите училища. Не бих искал да бъда грешно разбран, че съм против университетската автономия, но в последните години видяхме много проблеми и скандали във висшето образование. В този нов закон, който се изготвяше дълго, има нещо различно, което дава на държавата нови функции и механизми, чрез които да защитава законосъобразното и правилно използване на един огромен обществен ресурс. Все пак университетите разполагат с такъв голям обществен ресурс, натрупан през годините, както академичен, така и материален и финансов, категоричен бе депутатът.

За първи път с „Бюджет 2020“ ще се предоставят над 1 млрд. лева на висшите учебни заведения. Това се изразява в няколко направления – държавата ще положи определени усилия за развиване на едни политики и това се гарантира чрез дадени механизми, например: договор за управление между министъра на образованието и ректора; промени в акредитацията на ВУЗ-овете, защото сме свидетели, че акредитацията пише на много университети отлични оценки, което поражда съмнения; създаване на карта на висшето образование; правото на един преподавател да участва в акредитацията на едно научно направление или на един университет само, заяви Михов.

Пътят за преодоляването на проблема с неконкурентоспособността на българските ВУЗ-ове спрямо европейските е търсенето на сътрудничество и включването на българските в европейските университетски мрежи. Това е нещо, с което засега не се справяме добре. Няма български университет в такава мрежа, отбеляза доц. Милен Михов.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *