Народният представител Красимир Богданов постави декларация от името на парламентарната група на Обединени патриоти по повод годишнината от терористичния акт и в памет на жертвите и ранените.

По същото време представители на ВМРО се поклониха пред паметта на жертвите на протурския екстремизъм. На паметника на гара Буново венец поднесоха председателят на областния комитет на ВМРО – София област Богомил Бранков председател Николай Плещов - председател на Общински съвет – Елин Пелин.

Текст на декларацията, прочетена от депутата Красимир Богданов от парламентарната тирбуна  >>>

Днес се навършват 33 години атентата на гара Буново. На този ден през 1985 година терористи поставят бомба във вагона за майки с деца на влак № 326. Заради закъснение на влака бомбата избухва на гара Буново, а не в тунела, както е било изчислено да се случи. В резултат на този позорен акт загиват 8 души, а не много повече, както би се случило, ако взрива бе станал в тунела. Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен“ в Сливен.

Атентатите са извършени от членове на протурската терористична организация „Турско националноосвободително движение в България“. Тази и подобни организации имат за цел да се извърши сепаратизъм и регионите населени с мюсюлмани да бъдат отцепени от България и да бъдат присъединени към Турция.

В последствие станахме свидетели как една уж либерална и демократична партия – ДПС, издига чешми и паметници на атентаторите.

Днес всички българи трябва да заклеймим този позорен акт на протурския тероризъм и сепаратизъм и неговите поддръжници. Свеждаме глави пред жертвите и да твърдо заявяваме, че ние, Патриотите, няма да допуснем повече подобни прояви на тероризма и сепаратизма в европейска, цивилизована България.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *