Д-р Калин Поповски: ВМРО ще закупи ложа на „Герена“, за да помогне на футболен клуб „Левски“

В предаването „Точка на кипене“ по Телевизия „България 24" депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски, който е член на новата парламентарна комисия за разследване на публичните средства, дадени в корона-кризата, отговаря на въпросите на водещата Светослава Рудолф:

 - Какви точно финансови средства ще проследи тази комисия и защо е нужна тя, след като вече съществуват други бюджетни и контролни комисии в парламента?

- Необходимо бе да покажем на опозицията, че нямаме нищо против да се контролират разходите от публичния ресурс. Но най-важно да е видно и за обществото как се харчат тези пари. Това беше идеята да се съгласим да има такава парламентарна комисия – съставена е от десет народни представители, по двама от всяка парламентарна група. Комисията ще следи за евросредствата, които се разрешиха по линия на ЕС от програмите, които не са усвоени – и да бъдат насочени за преодоляване на кризата. Отделно здравната каса гласува 85% от лимитите на болниците да бъдат изплащани в извънредното положение. МЗ имаше и трети вариант на финансиране на болниците – от дарения – където постъпиха много средства, включително депутатските заплати, както и на министрите и на политическите кабинети. Така че постъпленията са от няколко места, а разходите трябва да са за преодоляване на корона кризата, включително и за някои от социалните мерки.

- Защо я оглавява депутатът от ДПС Йордан Цонев, чиято бизнес репутация е съмнителна?

- Председателското място бе за опозицията, но от ГЕРБ не искаха да е БСП и затова представител на ДПС я оглави – Йордан Цонев, който има опит с финансите.

- Реална ли е възможността ДПС да влезе в управлението?

- Те неведнъж са показвали, че са готови да влезнат в управлението. Не е изненада и нещо ново. Това е политическа игра.

- Ако много от лидерите на ВМРО са от „Левски“, какво ще направят в подкрепа на клуба?

- Т.нар. джиросване на акциите на клуба е невалидно, акциите са си все още в екипа на Васил Божков и Георги Попов. Наско Сираков е един от легендите на „Левски“ и заслужава да ги получи. Тити Папазов е все пак от друг спорт. Смятам, че акциите трябва да се джиросат на някоя от легендите – която да е и обединителна фигура, и да се търси нов подход, търсене на спонсори и финансиране. Като излезе отборът от кризата, то всеки един привърженик би могъл да помогне, като си закупи акции с малък номинал.

Ние от ВМРО искаме да си закупим една ложа за година напред, като така – макар и малко – да помогнем на футболния отбор „Левски“. Сумата е от порядъка на 30 хиляди лв. И така ще имаме ВМРО-вска ложа на „Герена“.

Предполагам, че скоро първенствата ще започнат, дори и без публика.

- Няма ли опасност от втори пик на заразата с Ковид-19, след като пада карантината и се отварят границите в ЕС?

- Ние в България не усетихме онзи удар от заразата, който усетиха други държави – с хиляди жертви. У нас тревожен е високият процент на заразени от медицинския персонал.

Медицинската наука до сега не е дала разумно обяснение как ние се заразихме в пъти по-малко то Западна Европа, възможно е да се дължи и на гените.

Относно нов пик – никой не може да предвиди, това е нов вирус. Но ако все пак има – най-вероятно няма да е по-рано от есенните месеци.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *