В свое изказване при обсъждането на питането на ВМРО към министъра на труда и социалната политика Деница Сачева относно фрагментирано законодателство в социалната политикапък депутатът д-р Калин Поповски – член на социалната комисия, запозна колегите си с конкретни цифри:

Да се говори, че България не е социална не е правилно. Бюджетът на социалното осигуряване е 12 млрд. лв. - 8 са от вноски, а 4 млрд. идват от държавния бюджет. Да видим едно семейство какви помощи може да взима по двата закона – за социалните помощи и за семейните помощи за деца.

Многодетните семейства в България, които са част от маргиналните слоеве - след шесто дете социалните надбавки са повече от минимална заплата. По закона за социалните помощи пък се добавят още 440 лв. на семейство.

Т.е. е едно семейство, което има повече от 6 деца, и без никой да работи взима над 1000 лв. на месец, част от които идват от големи бюджет. Получава се, че хората, които работят, имат над 560 демаркационна линия, не взимат детски надбавки. Нали се усещате какъв тежък дисонанс е с тези надбавки.

Искаме да се финансира от едно място, за да се знае колко точно пари се получават. Защото иначе семейства взимат пари по два закона и това тежи на бюджета. Делегираме правата на експертите от социалното министерство, които да измислят как да решат този проблем.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *