На 19 декември, по време на сесията на Столичния общински съвет, се гласува увеличаване на средствата в бюджета за Центъра за временно настаняване на бездомни хора в район „Илинден“. От групата на ВМРО не подкрепиха тази мярка, защото настояват за по-справедливо разпределение на средствата за бездомни. Според общинския съветник от ВМРО Димитър Антов тежестта за бездомните трябва да се поема равномерно от всички райони в София. Бездомните хора заслужават да им се отпуснат повече средства, но такива центрове трябва да има и в южните райони, в Банкя, в Бояна.

Нашата група беше против не защото смятаме, че не трябва да се упражнява грижа от обществото към хора, изпаднали в такова състояние, а защото се настоява този център да бъде точно в р-н „Илинден“ и точно в съседство с общината, а и освен това се настоява този център да се разширява. В същото време до нас достигна подписка от над 1100 човека, жители на района, които са възмутени от случващото се в там. Пейките, алеите, междублоковите пространства са заети от хора със съмнително поведение и външен вид. В случая грижата за един е проблем за друг, каза Антов и допълни:

Тези хора, които живеят в района, си плащат данъците и таксите и искат да живеят нормално като всички останали граждани по районите. Още повече, че в район „Илинден“ в съседство освен Центърът за бездомни е и циганската махала, която носи след себе си мръсотията, каруците, престъпността. Жителите на „Илинден“ понасят и тази тежест.

Тези, които дават морални съвети, нека да приемат тези центрове в южните квартали – Бояна, Банкя. Честно е, морално е. Нямаме нищо против да се грижим за бедните, но да споделяме грижата поравно, завърши общинският съветник от ВМРО Антов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *