Ангел Джамбазки: Подкрепяме нашите братя в Македония, но не за сметка на българската история

Като добра стъпка на фона на 50 години насъскван яростен антибългаризъм, така евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира в студиото на Сутрешен блок по БНТ изказването на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин.

За изказването на Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин и се е борил за самостоятелна автономна Македония Джамбазки каза:

Най-сетне правилен прочит в първата част на цитата на историческите факти. Когато говорим за история, особено на Балканите, има един меродавен източник и това са историческите извори, които показват истината за историята. Гоце Делчев е роден в България, учил е в българско училище, самоопределял се като българин. Сам е писал, че е българин. Никой не може да се обявява за някого, той може само да се самоопределя.

Затова и Джамбазки смята, че няма никакво съмнение, че Георги Николов Делчев (Гоце Делчев) се е самоопределял като българин, а относно думите на Пендаровски заместник-председателят на ВМРО допълни още:

Това е голям пробив. След години на фалшификация, след години на фалшифицирана кражба на българската история, безобразни злоупотреби, в момента президентът на братската ни Македония казва, че това е историческият факт - Гоце Делчев е българин.

Изречението, че Гоце Делчев се е борил за самостоятелна Македония е абсолютно не е вярна, смята Ангел Джамбазки. Според него документите на македонските организации, в това число на ТМОРО и ВМОРО, ясно показват, че борбата за автономност на Македония е била първа стъпка към последващо съединение, следвайки модела между Княжество България и Източна Румелия.

Македония не е Северна, Южна, долна или горна. Само заради историческите обстоятелства не живеем на една територия, категоричен бе той.

Джамбазки заяви:

Подкрепихме Северна Македония за членство в НАТО и ЕС. Ние имаме полза от това те да са в Европейския съюз. Оттук нататък евентуалните преговори за членство на Македония в Европейския съюз минават през демонтиране на фалшивата надстройка на македонската държавност. За нас няма съмнение - понятието „македонска нация“ има своя рождена дата - 2 август 1944 година в манастира „Прохор Пчински“. Оттам нататък тя е наложена с националното предателство на част от ръководителите в София след 1944 година.

Българският евродепутат е категоричен:

Фалшификацията на историята трябва да бъде прекратена. Всичко е в ръцете на българското правителство от днес нататък. Ние подкрепяме нашите братя, но не за сметка на българската история.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *