Сиди: Ако има безплатни детски градини, децата в 1 клас ще имат равен старт

Според депутата те ще са еднакво подготвени

Ако има безплатни детски градини, децата в 1 клас ще са еднакво подготвени, ще имат равен старт, заяви в ефира на НОВА Александър Сиди, депутат от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти”.

Коментарът му е по повод предложението на ВМРО за отпадане на таксата за детските градини за всички приети към момента деца. Идеята е била обсъдена на Коалиционен съвет.

Всички знаем, че е нужно децата от 4-годишна възраст да посещават детска градина. Тук обаче се получи поредната сегрегация. Държавата ще отпуска средства за безплатни детски градини за онези хора, които така или иначе получават социални помощи. Ако всички сме задължени да водим децата си на детска градина, защо някои са привилегировани да ползват услугата безплатно, заяви Сиди.

Той коментира и казуса с доброволните отряди. Не сме решили проблема, но няма да напускаме коалицията. Отношенията ни с ГЕРБ са шарени. В крайна сметка доброволните отряди бяха заложени в програмата за управление. На последния коалиционен съвет решихме, че ще внесем отново предложението, каза още депутатът. 

Откъде накъде 4-5 НПО-та ще разпределят парите за този сектор, коментира Александър Сиди по повод поправките, които внесоха Патриотите преди дни за финансирането на НПО-та и за ограничаване на правомощията на новия съвет за гражданското общество. От ВМРО искат всички НПО-та да декларират, ако получават над 1000 лева от финансиране от чужбина.

Сиди поясни, че те са „за“ развитието на гражданското общество, но е проблем, когато то се държи като правителствено. Даде пример с Тома Белев, който един път е по телевизиите като представител на НПО, на другия ден като общински съветник от София, а наред с това и член на партия.

Типичен пример за лицемерието на неправителствения сектор, каза Сиди. Даде пример и с Българския хелзинкски комитет. По думите му част от НПО-та са с политически уклон и не работят за интересите на страната.

Новият съвет за гражданско общество към МС бил избран с процедура, а вицепремиерът Томислав Дончев щял да има само съвещателен глас в него. Съветът пък бил с правомощия като на държавна агенция.

Как точно тези НПО-та ще разпределят близо 100 млн. лева, попита той. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *