В последната една година Законът за социалните услуги е една от горещите точки в нашето общество, заяви и Александър Сиди в свое изказване в парламента, като отбеляза, че е имало десетки протести срещу част от текстовете в закона.

Това се случи по време на разискването на питането на ВМРО към министъра на труда и социалната политика Деница Сачева относно фрагментирано законодателство в социалната политика.

Това наложи и отлагането на ЗСУ с цел да се направят корекции по текстовете, които не се харесват на българското общество, припомни Сиди. По време на това отлагане и на всички срещи, които направихме, всъщност разбрахме, че проблемът не е само в Закона за социалните услуги, а в цялото фрагментирано законодателство в тази сфера, което води до това да не се знае кой, откъде и какви социални помощи получава, да няма един закон, по който да се случва социалното подпомагане в страната, отбеляза Александър Сиди.

По думите му пътят е един - да се премахне това фрагментирано законодателство, да се отменят всички тези закони, но да не остава правен вакуум, и съответно да се кодифицира тази тема в един общ кодекс за социалните услуги.

Александър Сиди каза още:

Решението, което предлагаме е следното - в срок от четири месеца Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ да изготви и представи в Народното събрание анализ на действащото законодателство в областта на социалното подпомагане и да предложи концепция за неговото кодифициране. В срок от шест месеца МТСП да представи в НС проект на кодекс за социална подкрепа, който да обедини в един нормативен акт цялостната държавна политика в тази сфера.

Надяваме се, че със спазването на тези срокове до края на 44-ото Народно събрание ще успеем да кодифицираме сферата на социалното подпомагане и ще успеем да спрем напрежението на улицата.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *