Александър Сиди: Доброволната казарма е път към връщане на достойнството на българския военнослужещ

Отиваш доброволно в казарма - ставаш полицай с предимство

Нов текст в закона за резерва на въоръжените сили на Република България предлага вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той регламентира доброволната казарма.

Връщането на достойнството на българския военнослужещ, плюс повишаване на заплатите ще реши проблема. Път в тази посока е доброволната казарма. Младите хора, които искат да се докоснат до военния живот, за три месеца, шест или девет могат да го направят чрез тези промени, коментира в Сутрешен блок по БНТ народният представител от ВМРО Александър Сиди.

Около 3500 са незаетите места в армията. Големият проблем е, че няма достатъчно хора да служат. Хората, които са от резерва, вече излизат от него. Една от причините да не искат българите да служат са ниските заплати. Военните през последните години бяха тъпкани и мачкани. Младите хора, които искат да се докоснат до казармата, могат доброволно да се запишат, допълни депутатът.

На въпрос какво е предимството да си войник, Сиди заяви, че това е докосването до един нов свят.

Доброволният войник ще се докосне до този свят и ще имат предимство, ако реши да става полицай. Проблемът в момента е, че когато някой влезе днес в казармата, подписва дългосрочен договор. Идеята не е да правим професионални войници, обясни депутатът от ВМРО.

Имаме проблем с работодателите, тъй като може и да не пуснат мъжа в казармата. Искаме работодателите да бъдат компенсирани. Не мисля, че ще има уволнени, ако се приеме закона. Нека да видим, каза още Сиди.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *