Фирми спонсорират поне 9 наши посолства

Фирми спонсорират поне 9 наши посолства

03 април 2012  |   0 коментара

Макар и скромни, дарения се дават не само в Америка

Източник: в. "Сега", автор: Людмил Илиев

Снимка: Официален прием на посолството ни в САЩ през 2005 г. Според Външно оскъдният бюджет предполага търсене на други средства за финансиране на основните функции на задграничните ни мисии.

Малко над 25 хил. евро е получило външното министерство досега от чуждестранни спонсори и дарители. Това става ясно от справката, която ведомството изпрати на "Сега" след едномесечен размисъл в отговор на запитване на вестника по Закона за достъп до обществена информация.

Поводът за запитването бе скандалното разкритие на ВМРО преди месец, че посолството ни във Вашингтон, оглавявано от Елена Поптодорова, е приело спонсорство от местни компании за организирания от него прием в американската столица по случай националния празник 3 март. Единият от спонсорите - енергийният гигант "Шеврон", проявява силен интерес към проучване и добив на шистов газ у нас. В замяна на проявената щедрост, от нашето посолство са се съгласили логото на "Шеврон" да бъде отпечатано върху поканите за приема. Впоследствие от ВМРО разпространиха и копие от сключения договор за спонсорство. Той разкри тревожния факт, че българската страна е поела и ангажимент да захранва с информация американските инвеститори у нас за последните развития по икономическата ситуация в България, както и за възможностите за бизнес и инвестиции. Тогава от Външно се оправдаха, че иначе не разполагали с бюджет да направят приема.

Към 12 март 2012 г. посолството във Вашингтон е сключило два договора за спонсорство: с "Шеврон" на стойност 5000 долара и със "Сън Едисън" за 3000 долара, показва справката. Трети март се е празнувал с чужда помощ и в китайската столица Пекин, където дипломатическото ни представителство е получило 2500 юана (около 300 евро). Външно е сключило договор за спонсорство и в друга азиатска държава - Южна Корея. Почетният консул на България в Южна Корея Канг Йонг Чой е предоставил на посолството 10 млн. корейски вони (около 6700 евро) за популяризиране на двустранните отношения във всички сфери. От МВнР обаче уточняват, че досега не са получили отчети от всички задгранични мисии.

Малко по-голяма, но като цяло твърде скромна, е събраната сума от дарения. В Турция посолството ни в Анкара е получило 2981 евро от българска фирма. Най-щедри са били в ливанската столица Бейрут - 10 750 долара (8144 евро) от местни юридически и физически лица. "Най-стиснати" пък излизат в Дубай - 2000 дирхама (412 евро). Консулството ни в американския град с най-голяма българска общност - Чикаго, е получило 3134 долара (2374 евро) от американска фирма, представлявана от българско физическо лице. В словенската столица Любляна физически лица и местна фирма са дарили 900 евро. Индийски бизнесмени пък са дали на българското посолство в Делхи 250 хил. рупии (около 3600 евро). Никъде извън Вашингтон обаче отговорът до "Сега" не споменава имена на фирмите дарители.

АРГУМЕНТИ

От МВнР посочват, че оскъдният бюджет "предполага търсенето на законови механизми за получаване на други, извънбюджетни средства, с които да се финансира изпълнението на основните функции на задграничните представителства". На въпрос дали и предишни ръководства са попълвали бюджета по този начин, от ведомството отговарят двусмислено: "МВнР традиционно използва възможностите на публично-частното партньорство за реализация на българските интереси в чужбина и за представяне на възможностите за инвестиции и бизнес в България."

3 април 2012

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

Спонсорството на „Шеврон” за приема във Вашингтон - срещу конкретен ангажимент на посолството

Скандал! „Шеврон” спонсорира държавен прием за 3 март

ВМРО: Добивът на шистов газ крие опасности за хората и природата (ОБЗОР)

Тайно връщат „Шеврон" у нас след натиска на американските власти

САЩ „адвокатстват“ за шистовия газ, защото икономиката им се нуждае от него

Костадин Костадинов: ГЕРБ може да отпуши търсенето на шистов газ

Всичко за технологията за съхранение на CO2 в земните недра

„Ню Йорк Таймс“: Как се живее всъщност сред шистовия газ в щата Пенсилвания

Шистовият газ - в Германия като в България

И поляците не искат шистов газ

Първият дипломат на САЩ идва в София заради шистовия газ

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *