Ердоган се меси във вътрешните ни работи, а МВнР реагира неадекватно

Ердоган се меси във вътрешните ни работи, а МВнР реагира неадекватно

13 декември 2013  |   1 коментар

За пореден път закъсня реакцията на България на изказване на турския премиер Ердоган. Това не е единственият случай, при който българското външно министерство не знае как да реагира или реагира със закъснение и доста неадекватно.

Турция няма да си вземе бележка от този скандал. Политиката й от година на година става все по-агресивна и все повече подобни изявления ще чуваме. Но това е вмешателство в нашите вътрешни работи.

Това заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю за предаването на БНР „12+3“. Той добави, че политиката на южната ни съседка спрямо България не е добронамерена, не е честна и не е добросъседска. Тя търси провокации и създаването на проблеми и ние трябва да сме наясно с това.

Изказването му бе реакция на скандалните претенции на Турция, изразени от премиера й Реджеп Тайип Ердоган, в които попада и българския град Кърджали. ВМРО незабавно реагира с позиция, призовавайки държавата да отговори адекватно. 

По думите на Каракачанов, политиката на Турция не е ориентирана само към Балканите, а и към Близкия Изток. От 10 г., откакто на власт е партията на Ердоган, се налага политиката на налагане на идеологията на неоосманизма. Както е известно, тя представлява искането на страната да възстанови присъствието си в териториите на бившата Османска империя.

Той посочи за пример близкоизточната политика на Турция – участието й във войната в Сирия, както и скандала, който предизвика с Израел преди 2 години.

Турция няма да си вземе бележка. Аз бих напомнил, че това не е първото изявление на Ердоган, не е и на турското правителство. Това е поредното и ако погледнете точно изявлението на Ердоган, ще видите, че не става въпрос само за Тракия. Вижте териториите, които споменава - Призрен, който е в Албания, Прищина в Албания, Скопие в Македония и Сараево, което е чак в Босна и Херцеговина. Подобни изявления не бива да се взимат лековерно и несериозно, категоричен е председателят на ВМРО.

Според него не става дума за изтървано предизборно изявление, а за целенасочена държавна политика на Р Турция към страните намиращи се на територията на някогашната Османска империя. Пример за това са претенциите на Главното мюфтийство, което е директно под давление на Анкара.

При посещението си в София преди 3-4 години Ердоган каза ясно кой според него трябва да е български мюфтия. ГЕРБ изпълни неговото желание, припомни Каракачанов.

Следвайки фактите, председателят на ВМРО запита дали по примера на Турция и България не би трябвало да предяви претенции към Одрин и Лозенград например. Премиерът заяви, че Тракия е жив свидетел на турската история. Но Турция е на Балканите от около 600 г., а Тракия е владение на България от 1400 г.

Красимир Каракачанов посочи политиката на Ердоган и като един от главните виновници за сирийската криза.На територията на Турция се намират тези лагери, в които се обучават и въоръжават тези муджахидини, фундаменталисти от целия свят, които се изпращат на територията на Сирия. Видно е и е ясно, че Турция е страната, която насочва нелегалните емигранти и ги прекарва до българската граница, категоричен бе той.

Повече по темата можете да прочетете тук. 

Коментари

  • Atanas Alinskl

    декември 13, 2013 в 11:06

    Циганска работа...

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *