Ердоган явно е много ядосан

Ердоган явно е много ядосан

02 февруари 2013  |   0 коментара

Източник: „Дойче веле“

Автор: К. Цанев

Турският премиер Ердоган е явно доста ядосан на ЕС. В едно телевизионно интервю той заяви, че ако бъдат приети в Шанхайската петорка, турците съвсем спокойно ще кажат довиждане на Общността и няма да съжаляват.

Турция се заиграва с мисълта да се присъедини към т.нар. Шанхайската петорка, която включва Китай, Русия и няколко централноазиатски държави. Защо ли? От яд на ЕС. Съпротивата, която оказват някои европейски държави срещу присъединяването на Турция в Общността, просто вече изнервя Ердоган. В едно телевизионно интервю той заяви: „Съвсем наскоро казах на Путин: Вземете ни в Шанхайската петорка и ние ще кажем довиждане на ЕС!“.

Според турския премиер, Шанхайската петорка е по-добра и по-могъща от Евросъюза. В нея първоначално членуват Китай, Русия, Казахстан, Киргистан и Таджикистан. През 2001 година към тях се присъедини и Узбекистан и тогава организацията беше преименувана на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). От миналата година Турция е „партньор в диалога“ на организацията.

Заиграване с огъня

Изявлението на Ердоган отново разпалва дебата за евентуално откъсване на Турция от традиционната й обвързаност със Запада. Ако Турция действително се откаже от дългогодишните си амбиции за присъединяване към клуба на западноевропейските демокрации, това ще доведе до преориентация със значителни геостратегически последствия.

Според политолога Берил Дедеоглу, изявлението на Ердоган е по-скоро послание към ЕС, отколкото сигнал за предстояща смяна на външнополитическия курс на Анкара. Той смята, че турският премиер просто иска да покаже на европейците, че няма нужда от тях. Миналата седмица Ердоган заяви в интервю за „Канал 24“, че Европа от години държала Турция настрана, защото не искала да приеме в редиците си мюсюлманска държава. Поради застоя на присъединителния процес, той бил принуден като премиер на държава с 75 милиона жители да потърси алтернатива.

Нима Ердоган е готов с лека ръка да захвърли дългогодишните евроамбиции на Анкара?

Политическите наблюдатели в Турция не смятат, че Ердоган иска да се откаже от кандидатурата за членство в ЕС. Не е тайна обаче, че в страната се надига все по-голямо недоволство от мъчителния напредък на присъединителния процес. Някои държави като Германия и Франция, както и нерешеният кипърски конфликт спъват напредъка на присъединителния процес.

„Турция дълбоко се заблуждава“

Европейските дипломати в Анкара се опитват да омаловажат изявленията на турския премиер. Представител на една европейска страна заяви, че за Турция Шанхайската петорка в никакъв случай не е от по-голямо значение, отколкото ЕС. „И Турция дълбоко се заблуждава, ако смята, че със заплахата си за преориентация ще стресне ЕС“, допълва той.

Политологът Берил Дедеоглу обаче призовава европейците да вземат на сериозно изявленията на Ердоган. „Очевидно той не вижда никакъв вътрешнополитически риск да говори открито за подобна стъпка, дори да няма намерение да обръща гръб на ЕС“, казва Дедеоглу. Според последните социологически проучвания, само 33 процента от турските граждани се обявяват „за“ пълноправно членство на Турция в ЕС. Преди десет години поддръжниците на членството бяха 70 на сто.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

Рубриката „Турция разбулена“

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *