Еквадор наложи глоба от 18 млрд. долара на „Шеврон“ за замърсяване

Еквадор наложи глоба от 18 млрд. долара на „Шеврон“ за замърсяване

04 януари 2012  |   0 коментара

Източник: "Енерджи онлайн"

Заради замърсяване на околната среда в областта на река Амазонка вторият по големина нефтен концерн в САЩ „Шеврон“ бе осъден да плати на Еквадор обезщетение в размер на почти 20 млрд. долара, предадоха световните агенции.

Именно „Шеврон“ е компанията, на която правителството на Бойко Борисов разреши през лятото на 2011 г. да извършва проучване за евентуални залежи на шистов газ в Североизточна България. Това решение предизвика незабавната реакция на местните структури на ВМРО. Ние от ВМРО реагирахме първи с действията на своите общински съветници в Нови пазар и Шумен, а после и в Добрич. Общинските съвети подкрепиха предложенията ни за мораториум и за местни референдуми.

Решението на еквадорския апелативен съд да глоби „Шеврон“ потвърди решението, взето през миналия февруари на първа инстанция. Тогава заради замърсявания в областта на Амазонка „Шеврон“ бе осъдена първоначално на глоба в размер на 8,6 млрд. долара. По-късно обаче обезщетението бе увеличено повече от двойно – до 18 млрд. долара, тъй като концернът не се е извинил публично, както е повелявала първата присъда.

По време на обжалването пред апелативния съд присъдата е била потвърдена във всички части. Това се отнася и до въпроса за моралното обезщетение, заяви съдът. „Шеврон“ обаче твърди, че в случая има измама и обяви, че ще предприеме действия пред американски съд. Компанията също така има възможност да се изправи и срещу най-висшия съд на Еквадор.

Случаят привлече вниманието на международната общност. Петролните компании се опасяват, че той може да стане прецедент. Наскоро „Шеврон“ бе дадена на съд в Бразилия заради замърсяване с нефт при сондиране край бреговете на Рио де Жанейро, като държавата иска милиардно обезщетение.
Президентът на Еквадор Рафаел Кореа приветства присъдата. „Справедливостта възтържествува“, заяви той, правейки паралел с борбата между Давид и Голиат. По думите му никой не можел да отрече вредите, причинени в областта на Амазонка.

Съдебната сага е с 18-годишна давност. Делото е заведено от името на 30 000 еквадорци. Местни жители се оплакват тогава, че американският концерн „Texaco“, придобит през 2001 г. от „Шеврон“, е изхвърлил повече от 68 млрд. литра токсични материали в река Амазонка в периода между 1972 и 1992 г. По този начин компанията е замърсила големи райони на тропическите гори. Това доведе до заболявания и смъртни случаи сред населението там.

"Шеврон Тексако” даде 40 млн. долара за почистване на района през 1990-те години и подписа споразумение с Еквадор през 1998 г., че компанията не поема никаква допълнителна отговорност. През септември, обаче американски апелативен съд отмени решение да бъде спряна глобата на компанията.

Според плановете на „Шеврон“ компанията трябва да извърши четири проучвателни сондажа за шистов газ в България, ако няма мораториум върху тази дейност. Два от сондажите трябвало да са през 2015 година, а другите два - през 2016 година.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

ВМРО: Добивът на шистов газ крие опасности за хората и природата (ОБЗОР)

4 януари 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *