Джамбазки: С реакцията си МВнР само охрабри Ердоган

Джамбазки: С реакцията си МВнР само охрабри Ердоган

14 декември 2013  |   1 коментар

Изказването на турския премиер Реджеп Ердоган, в което предяви териториални претенции към България и редица други страни, не е само политическо говорене, а системна политика, която провеждат двама от водещите турски политици – той и външният министър Давутоглу.

Това заяви заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки в предаването на БНТ „Още от деня”. По думите му, в последните няколко години тази тенденция в Турция се засилва и държавата все повече започва да заявява претенциите си към икономическо и териториално наследство на някогашната Османска империя.

Намеренията на водещите управници на Турция, изразени от идеологията на неоосманизма, представляват реална заплаха за България, категоричен е Джамбазки.

Той посочи няколко примера, с които доказа, че изказването на Ердоган не е случайно. А именно – отпечатването на географски карти, в които части от България са включени в пределите на южната ни съседка, както и издаването на учебници с такава информация.

Това не са случайни неща, това са знаци. Не става дума за грешка, а за последователна политика. Пробва се търпението и мнението на обществото, убеден е зам.-председателят на ВМРО.

Джамбазки изрази своето и това на ВМРО мнение за реакцията на българската държава спрямо провокацията. Според него тя е неудовлетворителна, прекалено философска и дипломатична. Когато не реагираш адекватно, за да не дразниш по-големия и по-силния, само го охрабряваш още повече, заключи той.

Ердоган не търси никаква европейска легитимност. Той е изключително последователен и успешен политик, което не е добре за България, тъй като турският премиер е имперски националист. Той не е светски министър-председател, защото задължи жените да носят забрадки, прокара такъв закон и в университетите, а освен това смаза бунта в парка „Геези” с танкове.

Джамбазки припомни, че Ердоган е забранил филма „Великолепния век” в Турция, тъй като според него той уязвява султан Сюлейман Великолепни с внушението, че владетелят е прекарвал повече време в харема, отколкото на седлото.

Но във всички европейски държави този филм е пропаганда на европейското лице на Османската империя. Тази империя обаче никога не е имала европейско лице, а тежка и кървава  история, която и ние сме плащали, коментира зам.-председателят на ВМРО.

Според Джамбазки и Организацията, която той представлява, турското влияние в България минава по три линии. На първо място това е създаването на фалшиви етноси и партии (като ПОМАК). На второ място е Главното мюфтийство и претенциите му към храмове, които са исторически паметници. И на трето, но не по важност - влиянието на двете политически сили – ДПС и партията на Касим Дал, който е пряко свързан с Ердоган.

Според нас прякото вмешателство във вътрешните работи на една съседна суверенна държава чрез две политически партии е недопустимо. Това не е европейско поведение – ти да определяш как ще се харчат парите на българския данъкоплатец, категоричен бе Ангел Джамбазки. 

Коментари

 • Димитър Димитров

  декември 14, 2013 в 5:25

  Никак не е случайно изказването на премиера Ердоган!
  Посещението на вицепремиера на Турция на "частно" посещение в България и срещата му с Касим Дал ,главния мюфтия и президента Плевнелиев
  никак не е случайно!
  Ердоган МЕЧТАЕ как да ислямизира
  Българското население в Родопите и Лудогорието!
  Създаване на политическа партия на ислямска основа
  е много опасна тенденция!
  Това е Косовският сценарий в действие!
  Бежанският поток към България също не е случайно явление!
  18 държави в ЕС не искат и да чуят за бежанците,
  а искат да ни ги натрапят, без да се съобразяват със законите в България и възможностите на Републиканския ни бюджет!

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *