Джамбазки: Няма завод за боклука, защото някой административен мишок е искал подкупи  и подаръци от инвеститорите

Джамбазки: Няма завод за боклука, защото някой административен мишок е искал подкупи и подаръци от инвеститорите

19 октомври 2011  |   0 коментара

Какви са първите три неща, които ще направите като общински съветник?

Още в първия ми ден като кмет или общински съветник, зависи от волята на софиянци, ще бъде премахнат незаконния депутатски паркинг на площад Народно събрание. Той символизира наглостта на народните представители, които смятат за нормално да паркират личните си автомобили и да демонстрират благосъстояние на 5 метра от креслата, на които полагат своите уморени от много депутатски труд задници. Те искат да ни покажат, че ще правят, каквото си искат.

В идеалния център на София има режим на платено паркиране, който е известен като „синя зона”, но депутатите с благословията и подмазвачеството на всички столични кметове нарушават нагло този режим на паркиране.

Ако Народното събрание смята, че личните автомобили на депутатите трябва да се паркират там, те би трябвало да си плащат за „синя зона”. И без това имат телефони, които ние плащаме, поне да пускат по един смс на час и да си плащат от джоба. А не ние да им плащаме за тази нагла привилегия.

Второто нещо, което трябва да се направи, е да се изрине „Женския пазар”, защото е символ на едно търпение, на едно безаконие, на мръсотия, на болести, на престъпност - на каквото искате в идеалния център, в сърцето на София.

Женският пазар е разположен в центъра на стара София и би могъл да бъде едно чудесно място за разходки на столичани, където да има магазинчета на занаяти и кафенета. Вместо това имаме китайски чорапи и контрабандни цигари. Това нещо трябва да се премахне и да стане пешеходна зона за отдих и развлечения на столичани и гостите на града.

Третото нещо е законът за премахването на циганските гета в София. Според изследванията на администрацията те са повече от 40.  Те са символ за това как се прави компромис по етнически произход.  Не е нормално и не е възможно за едни хора да се прави компромис и те да живеят в своите незаконни постройки въз основа на техния произход.

Какво споделят с Вас избирателите като свой главен проблем?

В последните четири години ВМРО предлага да се развали крепителската концесия със „Софийска вода”, която дълбоко бърка в джоба на софиянци. От ВМРО направихме предложение за решение на проблема с бездомните кучета. Ние сме категорични, че те трябва да бъдат „приспивани”, а за домашните кучета трябва да има регистрация. Това са нещата, които най- много тормозят софиянци.

Г-н Джамбазаки, всички кандидат-кметове се обединяват около идеята, че инвестициите са от особено значение. Как Вие ще привлечете чуждестранни инвеститори в столицата?

На основата на публично-частното партньорство. Но за да има чужди инвеститори и вложения в града, трябва да има ясни и прозрачни правила. Не трябва да бъдат  извивани ръцете на инвеститорите. Една от основните причини да няма завод за боклуците в София – още до времето на „ухиления модел на  корупцията” Софиянски досега – е, че някой мишок от администрацията е искал подкупи  и подаръци от инвеститорите. Тези, които са известни, се наричат брокери, но те продължават да тровят нервите на хората. Колкото по-малко администрация, толкова по-малко корупция.

Какво ще направите за каузата да стане София европейска столица на културата?

Това, което виждам в момента от улицата, където е централата на ВМРО, е една огромна бетонна тапа, която се излива върху една от най-старите улици в Европа изобщо – „Виа диагоналити”.

В София липсват паметниците, които са символни за града. Липсва паметник на хан Аспарух, който е основал първата българска държава на Балканите. Липсва паметник на хан Тервел, който е защитил Европа от ислямското нашествие. Няма паметник на цар Симеон Велики. На цар Борис –  този, който е покръстил българския народ и го е запазил на Балканите чрез християнството.

За сметка на това по улиците на София виждаме дупки, кучета, изпотрошени тротоари. Може да видите и извратени купчини от бетон и желязо, които според някои са паметници. Аз доскоро си мислех, че са строителни отпадъци.

На София й липсва националния, родолюбивия, патриотичния облик. Липсва й културата и духа, защото всичко се прави на парче.

Как ще подобрите системата на образованието в София?

Тя зависи от Министерството на образованието. Мога да обещая много неща, но те няма да бъдат осъществими. Като кандидат за кмет и общински съветник мисля, че общината трябва да се грижи за това да има училища, които да бъдат сигурни, да бъдат сухи и да не тече вода от покрива. В задължението на столична община е да осигури сградния фонд.

Като председател на общинската комисия по ред и сигурност се старах училищата да бъдат охранявани от униформени полицай. За съжаление администрацията не допусна това да се случи. И сега детските градини и училища се охраняват от 80-годишни мъже, но не е тяхна работа и не им е възможно да охраняват децата.

В Студентски град няма филиал на столична библиотека. Как ще коментирате това? Знаете ли какви са конкретните проблеми там?

Студентски град отдавна не е академично средище. Той се е превърнал в своеобразен град на греха – Лас Вегас на Балканите. В него има всякаква близкоизточна, но не и научна маса – турци, пакистанци, иранци... която е в Студентски град заради евтиния алкохол и забавления. Студентите като млади хора лесно се подлъгват да си харчат парите за забавление, а не за образование.

Или мястото на Студентски град не е това, или трябва да бъде преустроен цялостно. Защото в студентско градче единствените публични сгради са библиотеки, перални, читални и столови. Тук-таме някое кино, за да могат студентите да си почиват. Но в никакъв случай там не трябва да има казина, барове, публични домове. Защото всичкото това привлича хора от подземието на света.

Това, което ние от ВМРО предлагаме за Студентски град, е да бъде обявен мораториум върху всички развеселителни и питейни заведения и да бъдат подведени под отговорност всички ректори и длъжностни лица в системата на висшето образование, защото всички търговски локали се намират на територията на държавните ВУЗ-ове. Тези хора трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност за техните деяния.

В Судентски град в последните 20 години бяха извършени множество измами, бяха възстановени много спорно имоти на ръба на закона.

Позицията на ВМРО е, че Студентски град трябва да бъде изместен оттам заедно с имотите на ВУЗ-овете някъде, където има достъп до метро, за да могат студентите бързо да стигат до жп гарата и автогарата и да не се допуска там отново да се появят заведения и дискотеки.

19 октомври 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *