Двата български отбора записаха точки в квалификациите за световното

Двата български отбора записаха точки в квалификациите за световното

17 октомври 2012  |   1 коментар

И двата български футболни отбора се представиха добре в мачовете си снощи. Защо два български отбора ли? Ами спомнете си стария виц: „Играли България и Македония” - казал единият. „А срещу кого?” - отвърнал другият.

Та докато България извоюва равенство на негостоприемния стадион в Прага, македонците биха не кого да е, а Сърбия. Сега ако започнат историческите алюзии, може да се направят интересни паралели между епохи и събития. А ако към тях добавим и тройното сбиване в Скопие, краят му ще се изгуби. Сбили са се – казват медиите – македонци и сърби. Последните набили и албанци. Не се съобщава дали и скопяни са се присъединили.

Изобщо: балканиада е било. Друго си е в централноевропейска Прага, където детски хор изпълни химна ни. Че и никой не го освирка.

Тук е моментът да си спомним и за мачовете на българските отбори в Скопие. Местните също скачаха. Друг път пък набиха шепа скопски дядовци, защото си позволиха да сложат цвете на паметната плоча на Мара Бунева. Изрепчиха се и на посланика ни преди месеци.

Когато комплексите трябва да избият в нещо, най-лесното им убежище обикновено е запалянковщината. Лошото в Скопие е, че комплексарщината е не само сред футболните фенове, а е национална политика. Как иначе да обясним, че мачът вчера се е играл на стадион, който се казва... „Филип Македонски”.

Впрочем, те намесиха футбола и в творческия си фронт срещу България. Митологизираха измислица около един мач, но това е дълга и друга история, за която май вече всичко е казано.

Както и да е, да поздравим хората в Македония с победата. И дано поне са напердашили сърбите добре, че имат да им връщат доста.

И дано някога отново победите на България и Македония да са истински общи.

Но до световното първенство в Бразилия има още две години, дотогава може двете страни да участват с един национален отбор.

17 октомври 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *