Държавата да спре да се държи като „мутра” с Ботаническата градина

Държавата да спре да се държи като „мутра” с Ботаническата градина

05 май 2010  |   0 коментара

За пореден път сме свидетели на разгаряне на отдавнашния спор за собствеността на Ботаническата градина в Балчик. Ние от ВМРО сме убедени, че държавата в лицето на Министерството на културата следва незабавно да спре натиска срещу Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Университетът е законният собственик на Ботаническата градина и държавата трябва да спре да се държи като мутра.

Във времена, когато държавата реже от субсидията на Софийския университет, а млади учени протестират срещу плановете за реформа в академичния състав, разгарянето на този спор изглежда като пореден удар на държавата срещу уж автономното учебно заведение.

Софийският университет се държи достойно в кризата и не се е превърнал в печатница на дипломи за пари – като знайни и незнайни вузове в цялата страна. Питаме се защо трябва да се посяга на един от малкото източници на приходи за Университета.

Оттеглянето на държавата от тази нелепа свада ще спести на хората от Балчик и на хиляди туристи рецидиви на абсурдната ситуация от минали години, в която пред входовете има две каси. Нека туристите не стават повече свидетели на срамни спорове кое точно билетче важи и да бъдат принуждавани да заплащат понякога и три пъти за вход.

Настояваме Министерството на културата да постъпи с достойнство и да прекрати безумния спор за собственост. Двете институции – университет и министерство – имат много по-важни въпроси за решаване. Въпросите за образователното ниво на младите хора у нас, за досега им до българската култура, за изграждането на личности и отстояването на ценности. 

5 май 2010 г.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *