Дискриминация: В български завод се говори на турски

Дискриминация: В български завод се говори на турски

05 октомври 2012  |   0 коментара

Източник: в-к „Труд“

Официалният език в завода за плоско стъкло “Тракия глас България” в Търговище е турският. А ръководството провежда рестриктивна политика към етническите българи.

Това твърди в жалба до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) инженер, работил доскоро в предприятието. Той е българин християнин. Твърди, че преди да бъде прогонен, първоначално е понижен в длъжност, а след това съкратен.

КЗД прие да разгледа тъжбата му и вчера мъжът разказал пред комисарите, че на събрания на началниците на отделите в предприятието се говорело на турски език. А той не разбирал за какво иде реч.

“В хода на разпитите стана ясно, че след като приключвали съвещанията на инженера се осигурявали “неофициални” преводачи”, обясни пред “Труд” Лало Каменов, член на КЗД. Това били работници от предприятието - българи от турски произход. Те инструктирали специалиста какво искат работодателите от него.

“Официалният език на територията на “Тракия глас България” е български”, отвърнаха от своя страна от ръководството на стъкларския комплекс пред “Труд”. Оттам уточниха, че турски използват помежду си ръководителите от висшето ръководство, които са от Турция. В официалната им комуникация езикът пък бил английски. Освен това всички шефове от различните етажи на йерархията от Турция преминали през няколко курса на обучение по български език. По-младите вече го владеели и го използвали в общуването си в заводите. От ръководството на предприятието заявиха, че не делят хората по етнос и не назначават на работа по този признак. В тази връзка нямало как да имат данни за етническия произход на над 1200 служители в четирите завода в града. “Дискриминацията по своята същност е абсолютно недопустима”, гласяла фирмената политика на компанията.

От ръководството на “Тракия глас България” обясниха, че не се притеснявали от жалбата. Според тях всеки имал право да отстоява “конституционните си права и да сезира съответните органи”. Въпреки това от ръководството са категорични, че сигналът на инженера бил недопустим и “уронващ престижа на компанията”. Те обаче щели да изчакат проверката от комисията и нейните заключения, преди да решат дали на свой ред да реагират.

Служителите в завода отказаха да влязат в конкретика по казуса с жалбоподателя и трудовото му досие. Според някои от хората там в случая по-скоро ставало дума за трудови нарушения. Работниците разказаха, че въпросният инженер не е при тях от 2 години.

Това е първа жалба за дискриминация срещу стъкларските заводи в Търговище, твърдят запознати. “Тракия глас България” е най-големият работодател в Търговище. В момента към действащите заводи за плоско, домакинско, автомобилно и огледално стъкло се строят още 4.

Ще гледаме още веднъж делото и тогава ще вземем решение по този казус, обясниха от КЗД пред “Труд”.

5 октомври 2012

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

Рубриката „Турция разбулена“

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *