Денят на Свети Георги е. Честит празник!

Денят на Свети Георги е. Честит празник!

04 май 2012  |   0 коментара

Честит Гергьовден! Честит Ден на храбростта и празник на българската армия!

Денят на храбростта се чества в Българската армия още с нейното създаване. Официално е учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано, на 1 януари, с указ № 1 е учреден и военният орден за храброст - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, обявявайки го само за „Ден на овчаря“. Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

На същия ден Българската православна църква чества Свети Георги Победоносец. Той е почитан като мъченик за Христовата вяра.

На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Това е едно от най-известните чудеса, извършени от него. Случило се е близо до град Вирит (днешен Бейрут), недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца.

Според преданието до Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей, той често излизал и много хора ставали негова жертва. Когато пък доближавал градските стени, дъхът му отравял онези, които били наблизо и го вдишвали. Гражданите се опитвали да се преборят със звяра неведнъж, но нямали успех.

Така един ден те решили да помолят техния владетел за помощ, той пък от своя страна издал заповед, с която разпоредил всеки ден да предават на змея по едно от децата си и тъй да се спасят останалите. Издавайки тази заповед, той уверил хората, че когато дойде неговия ред и той ще предаде дъщеря си на чудовището. Дошло това време и той заповядал на дъщеря си да облече най-хубавата си премяна и да отиде на брега на езерото.

Когато змеят излязъл, се появил Св. Георги, яхнал бял кон и попитал момичето защо стои там и плаче. Тя му разказала и го предупредила да бяга, за да се спаси поне той. Но светецът-воин тъкмо напротив, препуснал към змея и го пробол с копието си.

Св. Георги върнал девойката в града, а на хората казал, че Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, за да повярват в Него. Легендата твърди, че всички жители в околността - двадесет и пет хиляди мъже, както и жените и децата, до един се покръстили.

6 май 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *