Денят на доброволеца е и Ден на ВМРО

Денят на доброволеца е и Ден на ВМРО

05 декември 2013  |   0 коментара

На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца, обявен за такъв на тази дата от ООН през 1985 г. Ден, в който почитаме всички онези хора с различни професии, възраст и социално положение, обединени от съпричастността и готовността си безкористно да отдадат времето и труда си, облекчавайки човешкото страдание и помагайки на природата.

Днес празнува и ВМРО. Защото през последните години Организацията наложи и следва един ход към осъществяване на разнородни доброволчески дейности. Не за да си прави реклама, а защото приема грижата за природата и обществото като свое задължение на български патриоти.

През годините ВМРО се включи в не една доброволческа инициатива. Различни структури подеха кампанията „Чиста памет“ и почистиха и реставрираха войнишки паметници, както и монументи на български герои (София, Елин Пелин, Костинброд и др.)

Младежката организация в София, заедно със зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки, взе активно участие в гасенето на пожарите на Витоша, в местността Бели бор над Рилския манастир, при Лукорско и Бистришко бранище. p> Отново столицата, Враца и Пазарджик подкрепиха инициативата „Да изчистим България за един ден“. В рамките й бяха изчистени редица местности, бяха засадени дървета и бе подето начинанието „Предай хартия – посади дърво“.

Същевременно от една година част от младежката организация в София членува в Доброволните формирования към Столична община. Те са в готовност да помагат при всякакви извънредни обстоятелства на територията на общината – пожари, земетресения, наводнения, нужда от химическа защита.

И това е национализъм. И той показва, че любовта към родината не си противоречи със загрижеността за планетата. Няма как да си добър гражданин на света, ако си безотговорен към общността си, смята ВМРО.

Повече по темата в рубриката "Зеленото е родолюбие".

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *