Д-р Петрова: Проектът за нов закон за детето ни отнема правото да бъдем родители на собствените си деца

Д-р Петрова: Проектът за нов закон за детето ни отнема правото да бъдем родители на собствените си деца

30 март 2012  |   1 коментар

Председателката на Националната женска организация на ВМРО, д-р Султанка Петрова, участва във форум, в който неправителствени организации обсъждаха новия проектозакон за детето.

Проектът предизвика доста спорове, затова и ВМРО.бг потърси мнението на д-р Петрова.

Д-р Петрова, взехте участие в гражданския форум „Нужен ли е Закон за детето?”, който обсъди законопроекта. Какво е личното Ви мнение по въпроса?

Българското семейство е в изключително тежко и неблагоприятно положение в момента. Икономическата и финансова криза у нас се отрази най-много на младите семейства и децата.  Статистиката отбеляза: едно семейство - с едно дете.

Родителите са принудени да работят на две и повече места, за да оцелява семейството. Мнозина напускат България заради по-добро заплащане зад граница. Нека погледнем истината в очите.

Въпреки всички трудности, родителите отдават всичките си сили за доброто възпитание и спокойствие на децата си. В проектозакона активно е включена намесата на държавата в отглеждането и възпитанието на децата.

Кажете ни повече за този проектозакон. Какви са мотивите към него?

Аз не знам какви са мотивите защото такива не намерих към проектозакона, но искам да отбележа, че е недопустимо да се приема закон, без да е съобразен с българските традиции, идеали, ценности и култура.

Българските закони трябва да са съобразени с нашата действителност, идентичност, обичаи, история. Именно семейната среда винаги е била съкровищницата при съхраняване на българското самосъзнание. Затова сме оцелели през вековете. За българската нация ролята на родителите и семейството имат знаково значение.

Затова е некоректно да се противопоставят правата на родителите и децата и да се отнема правото – да бъдем родители на собствените си деца. Двете страни са взаимосвързани – няма родители без деца и обратно. Боя се, че в предложения законопроект това не е отчетено, което превръща проекта в безсмислен.

Тогава как да гарантираме правата на детето?

И сега си имаме добри закони, които е крайно време да започнат да се тълкуват и прилагат правилно. Има и Конвенция № 182 на ООН за ЗПД. България е част от Европейския съюз, част от света и ние сме длъжни да спазваме правата на децата.

Според Вас, на какво трябва да се обърне особено внимание?

На принципите, гарантиращи правата на детето, ролята, мястото и правомощията на родителите. Да засилим ролята на държавата в подкрепа на българското семейство. То е  най-добрата среда за отглеждане на децата. Във всяко свободно общество родителите са отговорни за децата си, за отглеждането, възпитанието, образованието им.

Имате ли конкретни предложения?

Финансовата помощ за родители, единият  от които е безработен. Финансиране на социални услуги. Забрана да се ражда под 18-годишна възраст… и много други, които ще внесем съвсем скоро.

Да бъдеш добър родител не зависи от работата на  държавната администрация, или социалната служба. Това е строго индивидуален и осъзнат процес. Но съм напълно убедена, че най-добра защита на децата може да има само и единствено в семейството.

Какво предстои оттук нататък?

Мобилизираме всичките си сили, за да покажем, че не сме съгласни с този законопроект. Планираме събития, свързани с деца и родители. Задълбочено проучваме опита на страни от ЕС и  на други страни, свързан с проблемите на децата.

Ние сме отговорни родители и бихме искали да обърнем особено внимание на тези проблеми. Защото да отнемаш дете от родител е лесно, но важното е да помогнеш. Да подкрепиш родителя да си намери работа, финансово да му подпомогнеш, когато това е нужно или да го обучиш как да се справя в трудни ситуации.

И нека никой не забравя, че децата са дар от Бога! Най-доброто за тях е да имат семейство, което да ги обича, да бъдат обградени с много нежност и любов!

30 март 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *