Честваме Св. Дух - Ден на падналите за свободата на Македония

Честваме Св. Дух - Ден на падналите за свободата на Македония

13 юни 2011  |   0 коментара

Днес честваме християнския празник Св. Дух. Това е и денят на падналите за свободата на Македония. Поклон пред делото на героите!

Св. Дух тази година се чества дни след последните избори в днешната република Македония. Избори, които отново не донесоха промяна. Избори, които само потвърдиха историческата гавра с името ВМРО. С това име днес в Скопие се кичат узурпаторите на една красива идея от времето на създаването на младата република. Идеята за връщане към историческите корени на македонския народ.

Уви, тази идея не успя да вземе надмощие в новата държава. Българите от двете страни на границата и днес се гледат с подозрение, смеят се един на друг, дори се мразят. А онези, които се бореха за обратното, години наред бяха изтласквани от политическия процес в Скопие.

Народът в България и Македония продължава да е разделен. И днес, на Св. Дух, именно това е мисълта, с която трябва да си припомним за жертвата на падналите. Мисълта, че тяхната гибел може да се окаже напразна.

Това е и тревогата в днешния ни ден. Тревога, която ни кара да работим не просто в името на българщината, а в името на справедливостта и истината.

13 юни 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *