Честит да е Денят на народните будители!

Честит да е Денят на народните будители!

01 ноември 2011  |   0 коментара

Един от най-милите български празници е Денят на народните будители. В днешните условия няма как този празник да не извиква и доста тревога. Хората, които днес са се посветили на разбуждането на съвестта и духа, като че ли губят в надпреварата с днешните културни образци.

Денят на будителите е и още един ден на недоволство за Българската академия на науките. Това постоянно напрежение между интелект и власт беляза последните няколко години на страната ни.

Свикваме да мислим културата и науката си като нещо тъжно. По навик. Като нещо кахърно, което предизвиква само умиление, но най-вече – съжаление. А и досада – когато започне да се оплаква.

Този Ден на народните будители е хубав повод да си припомним това – навикнем ли да гледаме учители, творци, изследователи във вечната поза на анахронични просяци, значи нещо сериозно и трайно се е объркало.

Хубаво е, че има дни като днешния, че да си даваме сметка. И без патетика да видим какво може да се свърши – за да има качествено образование и наука, в която има прогрес и пари. И да видим какво може да се направи, за да може отново да подредим ценностите в обществото си както трябва – онзи, който има ум, дух и съвест, да има и уважение.

ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

Като будители най-често се споменават имената на хора като Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Захари Стоянов, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон, Григорий Цамблак, Св. Иван Рилски, братята Димитър и Константин Миладинови. За нас от ВМРО сред народните будители са и легендарните войводи Тодор Александров, Гоце Делчев, Иван Михайлов, както и хилядите български въстаници, опълченци и войници, загинали за свободата на България.

През 1909 г. в Пловдив за първи път се чества Денят на будителите. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис ІІІ той е обявен за общонационален празник в памет на българите със заслуги за събуждането и укрепването на националния дух.

През 1945 г. празникът е забранен и чак след 47 години е възстановен с приетия от 36-тото Народно събрание Закон за допълнение на Кодекса на труда. Тогава датата официално е обявена за Ден на народните будители и за неприсъствен ден в учебните заведения. Идеята за повторното му провъзгласяване за празник принадлежи на покойния Петър Константинов, председател на сдружението "Мати Болгария".

1 ноември 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *