Ботаническа градина е превърната в джунгла с фекалии

Ботаническа градина е превърната в джунгла с фекалии

08 юни 2013  |   1 коментар

Институциите нехаят, пише редакторският екип на „Пловдивчанин“. Ботаническата градина вече 22 години се унищожава. Дали някой ще сложи край но това, питат се пловдивчани. Припомняме, че ВМРО – Българско национално движение подкрепя всяка инициатива, целяща опазване на красивата българска природа. В рубриката „Зеленото е родолюбие“ може да намерите още информация за случващото се със зелена България.

Уникалният парк между „Тракия“ и „Изгрев“ е собственост на Аграрния университет. Зеленият масив с над 150 вида декоративни дървета и храсти, е превърнат в непроходима джунгла.

Алеята, която тръгва от блок 5 и стига до Цариградско шосе, е асфалтирана наполовина.

Другата част е разбита, с изкъртени плочки, прах и кал, но това е нищо в сравнение с гледката към парка.

Първата пътека води към... обществена тоалетна. Пространството между дърветата буквално е осеяно с фекалии, мръсна хартия, празни пластмасови шишета, парцали, потрошени стъкла. По дърветата висят найлонови торбички. Вместо мирис на липа от гората се носи воня на разлагащи се изпражнения.

Ако със запушен нос все пак изминеш двадесетина метра навътре, се натъкваш на просека с огромни купчини изсъхнали клони. Все едно е минал тайфун.

Втората отбивка е черен път, по който при добро стопанисване хората щяха да се разхождат, наслаждавайки се на зеления оазис. Тъй наречената алея е осеяна с ями, а гледката е същата, покъртителна -бурени с човешки ръст,

строителни отпадъци, стари гуми, скъсан чаршаф, пластмаса, спринцовки, презервативи... От пътеката не можеш да направиш и няколко крачки в гората - толкова е обрасла.

С назначаването на ректора проф. Димитър Греков за министър на земеделието погледите на бившите и сегашни управници, както и на природозащитниците се насочват към него.

Макар че университетът и градината са на подчинение на просветното министерство.

Ботаническата градина е изсечена, изоставена и е превърната в свърталище на наркомани и проститутки, възмущават се живеещите наоколо.

Те си спомнят с носталгия, че преди 30 години децата от пловдивските училища са идвали в градината, за да се запознават с редките видове, а студентите от ВСИ са имали практически занятия.

Вътре имаше пейки, алеи, дърветата и храстите се поддържаха, никой не се страхуваше да разглежда градината. Сега нищо от това не остана, възмущават се гражданите.

ВМРО - Българско национално движение изразява надеждата си, че опазването на българската природа ще залегне в управленската програма на новосформираното правителство, а избраните за народни представители законотворци няма да предадат доверието на хилядите граждани, милеещи за горите, планините и крайбрежието на Бълария

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *