Български циганин в Холандия: Циганите могат да се интегрират, но не искат – с образование, излизане от гетото и труд

Български циганин в Холандия: Циганите могат да се интегрират, но не искат – с образование, излизане от гетото и труд

03 юни 2011  |   0 коментара

„Има начин да се промениш и да се докажеш в обществото, ако излезеш от гетото”, споделя циганинът от България Янко, който от години живее в Холандия и е създал собствена строителна фирма там. В репортаж за БТВ Янко споделя, че като отишъл в Холандия, не искал да живее в холандските гета, заедно с другите цигани от България.

„Искам да живея на място, където няма много циганско население, за да може моето семейство да няма голям контакт с тях. Ако моите деца живеят в такива гета, те няма да имат никакво желание за учене. Когато седиш в гетото, няма да се промениш”, разказва циганинът Янко.

Янко има амбиция да изучи децата си – малката ще става лекар, голямата архитект. Позволил си е веднъж да не ги изпрати на училище и е бил заплашен с глоба от 8 хиляди евро.

„Това, което не ми харесва е, че голям процент от циганите в България не обръщат внимание на обучението на децата си. Най-вече защото го няма и този натиск от страна на държавата.”

На десния ръкав на дрехата си е пришил българското знаме – „Все пак България е моята родина”, казва гордо българският циганин Янко.
Янко отправя и специално обръщение към циганите в България: „Искам две неща да кажа специално за циганите. Има много голяма дискриминация и ние, циганите, сме си виновни за това нещо, защото ние не искаме да се интегрираме. Скъпи съграждани цигани, престанете с тия цигански истории, интегрирайте се малко, накарайте децата си да учат, не ги женете на по 14-15 години, оттеглете ги от гетото, по този начин поколението на циганите след 50 години ще бъде съвсем друго”.

Целия видеоматериал може да гледате тук.

3 юни 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *