Българофоби от восък пристигат в Скопие

Българофоби от восък пристигат в Скопие

10 ноември 2011  |   0 коментара

Източник: Фрогнюз.бг

Тито и Лазар Колишевски от восък пристигат в Скопие. Бащата на "еквидистанцията" Киро Глигоров също ще се подвизава като восъчна фигура в македонската столица.

Восъчна фигура на Киро Глигоров ще има в музея на ВМРО, пише македонският в. "Вечер". Восъчната фигура, която ще пристигне в Скопие до края на седмицата, ще представи Глигоров като по времето, когато е бил на 27 години: млад, с къдрава коса, седнал на маса с политическата деятелка Малинска. Функцията му тогава е била на делегат и дописник на първото заседание на АСНОМ през 1944 година. Фигурата е излята по оригинална снимка от онова време, съобщава още "Вечер".

Заедно с фигурата на Киро Глигоров ще пристигне и тази на Тито. Тито ще бъде поставен да стои над Лазар Колишевски, Страхил Гигов и Цветан Узуновски Абаз. Пред тях има телефони. На сцената се показвало как съобщават на Тито какво се е случило в Македония и че сe било стреляло по невинни жертви.

Очаква се да пристигнат и други фигури от председателството на АСНОМ като тази на Емануел Чучков. Останалите восъчните фигури са на Александър Караджорджевич (сръбски крал и българомразец - б.р.), Кемал Ататюрк, Хюсеин Хилми паша, Никола Русински, Анастас Лозанчев, Владимир Пингов, пише още "Вечер".

Frognews.bg напомня, че част от тези фигури имат прелюбопитна съдба. Лазар Колишевски, напр. е роден като Лазар Панев Колишев в Свети Никола, тогава в Сърбия. На осемнадесет години през 1932 година става член на СКМЮ, арестуван е като известен комунист, но успява да избяга от затвора. По време на подготовката за въоръжена съпротива ЦК на ЮКП го изпраща в Македония, където трябва да се свърже с ръководството на ЮКП за Македония, което се управлява от тогавашния секретар на Покрайненския комитет за Македония Методи Шаторов - Шарло. Шаторов отцепва партийната организация в Македония от ЮКП, като я присъединява към БКП. Затова е изключен от ЮКП, а за секретар на Покрайненския комитет е избран Колишевски, който започва организиране на партизански отряди. През ноември 1941 година той е заловен от българските власти и е осъден на смърт на процес в Охрид. Смъртта му е заменена с доживотен затвор в България, след негова молба за помилване до цар Борис III, в която Колишевски се позовава на българския си произход. Той пише: "Син съм на родители българи, чувствал съм се и се усещам българин.“ Освободен е от затвора на 7 септември 1944 година. След 1944 г. Колишевски се връща във Вардарска Македония, където е секретар на Комунистическата партия до 1963 г.  На Третото събрание на АСНОМ на 16 април 1945 година е избран за пръв министър-председател на Социалистическа република Македония в рамките на СФРЮ. След Втората световна война Колишевски става един от най-влиятелните хора в Югославия. Той е активен участник в разгонването на редица изтъкнати македонци, между които и Венко Марковски. С негово знание редица от хората, противили се на Тито, са убити или изпратени в концлагера Голи Оток.

Александър I Караджорджевич е крал на сърби, хървати и словенци и крал на Югославия от 16 август 1921 до 9 октомври 1934, когато е убит в антентат в Марсилия от ревюлюционера на ВМРО Владо Черноземски. Известна у нас е случката от 14 октомври 1912 година на Каменния мост в Скопие, когато за пръв път Александър Караджорджевич е посрещнат по традиция с цветя от деца в града. Между тях e и 7-годишната Васка Зойчева. На неговия въпрос “Каква си ти?“ (“Па шта си ти?“), детето отговорило “Бугарка!” (“Българка!”). Шокиран от отговора, бъдещият сръбски крал не се стърпял и ударил шамар на девойчето. Вестта за невижданата случка се разнася светкавично в цяла Македония и предизвиква бурни реакции и неодобрение в българския печат и българското общество. В изразяване на незадоволството се включва и народният поет Иван Вазов, който в емоционален изблик на чувства написва своето стихотворение „Па шта си ти?“ през април 1913.

10 ноември 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *