България да заяви, че ще преразгледа подкрепата си за Турция в ЕС

България да заяви, че ще преразгледа подкрепата си за Турция в ЕС

14 декември 2013  |   0 коментара

Изказването на турския премиер Ердоган за претенции към редица балкански страни не е за първи път, а най-малко за пети. Нека нашите дипломати във Външно министерство не се заблуждават, а да бъдат малко по-смели и да си правят анализите по-добре. Защото критика към турската страна нямаше, това бе по-скоро мяукане – безсилно и безпомощно.

Това заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в ефира на Нюз 7

Според него реакцията на Гърция е била многократно по-ясна и достойна. Каракачанов смята, че България трябва да заяви на Турция, че след тази намеса във вътрешните ни работи ще преразгледа своята позиция на подкрепа на Турция за еврочленство.

Реакцията на всички останали засегнати страни бе ясна и директна, само българското Външно министерство се изказа като нерешителен комсомолец на събрание. В Европа редица страни имат забележки към режима на Турция и заявяват, че тя не е готова за ЕС. Не мога да разбера защо ние, които сме ѝ съседи и преки потърпевши от турската политика на неоосманизъм, сме толкова меки и плашливи, недоумява той.

По думите му, това, което Турция провежда като официална политика вече 10 години, е политиката на неоосманизма. И то не само по отношение на България, а и на Гърция, на други балкански страни и на такива от Близкия Изток.

Скандалът между Турция и Израел беше продиктуван от факта, че Ердоган иска да засили турското влияние в бившите османски територии като Палестина и други. Сирийският конфликт пак е провокиран и финансиран от тази държава, припомни председателят на ВМРО.

Красимир Каракачанов постави уместния въпрос ако българската държава предяви претенции към град Одрин например, който многократно е бил в нашите предели, за последно преди 100 г., каква би била реакцията на Турция.

Повече по темата можете да прочетете тук.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *