БКК-Скопие до еврокомисията: Македония нарушава правата на български граждани

БКК-Скопие до еврокомисията: Македония нарушава правата на български граждани

01 ноември 2010  |   0 коментара

„Българският културен клуб" - Скопие (БККС) изпрати писмо (оригинал на писмото тук) до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле и комисаря по правосъдието Вивиан Рединг, относно нарушените човешките права на македонския и български гражданин Мирослав Ризински, един от ръководителите на БККС.

Ризински в момента излежава присъда в македонски затвор. Това съобщават от пресцентъра на „Българският културен клуб" в писмо до медиите.

БККС с голямо съжаление отбелязва, че в Република Македония все още владее ретроградна пост-югославска политическа система, ръководена от последователи на Тито и Милошевич, заедно със силно политизирана съдебна система, където такива нарушения на човешките права са по-скоро правило, отколкото изключение.

За това свидетелства не само неправомерният случай с Мирослав Ризински, но и многобройни други скандални случаи: Спаска Митрова, Сопот, братя Миладинови, КирилТодоровски, Владо Бучковски, Васил Тупурковски, Змийско око, Любе Търпевски, Петра Митева и др." - се казва в писмото.

БККС смята, че няма нищо вярно в изкуствено лансирания мит, че спорът за името с Гърция е единствената пречка за членството на Република Македония в ЕС, тъй като страната била „изпълнила" всички критерии за присъединяване.

БККС протестира и срещу говора на омразата в македонските медии.

Случайно избрано водещо заглавие в днешното издание на централния вестник „Нова Македония" злобно говори за „диваците от Изток" ("Вампирите от 1914г. се връщат на Балканите").

Расистки епитети редовно се публикуват в медиите на БЮРМ, които са дълбоко обидни за българския народ. Назоваването на една съседна нация „монголоиди", „татари", „цигани", „мръсна раса", „черни българи", „окупатори", „фашисти" едва ли е добър индикатор за страна,която твърди, че е готова за членство в ЕС." - се казва още в писмото.

Ръководството на БККС призовава еврокомисарите да положат усилия с цялата необходима отговорност, внимание и взискателност за разрешаване на острите проблеми относно нарушенията на човешките права в Република Македония, по-специално репресиите над граждани с българска етническа принадлежност.

Снизходителността към зловещите практики от близкото минало дава сили на контролираните отвън съратници и последователи на Тито и Милошевич да продължават да забавят и блокират евроинтеграцията и прогреса на демокрацията в любимата ни родина - Република Македония." - е заключението в писмото на БККС.

Източник: Нюз.бг

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *