Би Би Си обяви България за циганска държава още през 2007 г.

Би Би Си обяви България за циганска държава още през 2007 г.

09 март 2011  |   1 коментар

Британският журналист Майкъл Пейлин е автор на филм, излъчен по Би Би Си, според който България е циганска държава. Филмът е създаден преди 4 години, но едва сега у нас се появиха по-остри реакции.

България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани. В тази страна те са около половината от населението. Това казва авторът на филма "Източна наслада". Филмът е още от 2007 г., дори е показван на екран в България по време на София филм фест през 2008 г.

Пейлин прави интервю в дома на чалга певеца Азис, в което основната тема е за дискриминацията на циганското общество. "Ти ли си най-известният циганин в държавата? А как се чувстваш? Има ли дискриминация към теб?", са част от въпросите на журналиста, на които Азис отговаря утвърдително. "Защо? Какво не харесват хората у теб, та ти си музикант. Не си политик", продължава водещият. "Този цвят на кожата ми не е тен. Такъв съм се родил. Това явно винаги ще е трън в очите на някои", отговаря Азис и интервюто с него приключва.

Филмът на Пейлин продължава с кадри от циганското гето Столипиново в Пловдив. "Този град е известен с това, че в него живеят най-много цигани", разказва британецът, качен в каруца. Звучи чалга, фонът е от стари панелки, боклуци и десетки цигани около водещия. "Какво работят тези хора?", пита той. "Повечето - нищо", отвръща му преводачката. Пейлин отпива глътка безалкохолно и шептейки към камерата, шеговито казва: "Да се махаме оттук."

Така приключва репортажът от България. След това британецът продължава към Турция, която също като Сърбия и Македония е показана като чудна страна с богата култура.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ВМРО иска спешна среща с омбудсмана Пенчев по Циганския въпрос

ВМРО – Българско национално движение настоява за спешна среща с омбудсмана Константин Пенчев. На нея ВМРО ще запознае Пенчев със ситуацията във Виетнамските общежития в София, гетата в „Захарна фабрика”, „Баталова воденица” и квартал „Орландовци”, блок 18 в Ямбол и други невралгични точки на  страната.

Книга и филм за Третата национална катастрофа

Филм за циганизацията на България и книга за демографския срив представи заместник-председателят на ВМРО – Българско национално движение Костадин Костадинов.

Катуни в центровете на София и Варна

ВМРО вдигна барака пред сградата на Министерския съвет в столицата. Постройката от талашитени плоскости има двама новодомци с легла, простор, електромер и – разбира се – сателитна антена. Подобна временна постройка беше изградена и на централния площад във Варна.

Строим по примера на циганите, заявяваха днес заместник-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов, които водят акциите в двата града. Двамата уточниха, че са подадени документи за адресна регистрация. След като циганите могат да строят безнаказано, ще го правим и ние, е становището на ВМРО – Българско национално движение.

Циганският въпрос

ВМРО обръща специално внимание на Циганския въпрос, защото неговото решаване е част от справянето с демографската криза в България. Обзор на становищата и действията на ВМРО по Циганския въпрос - новини, начинания, статии в нашия блог.

9 март 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *