Барелефен паметник на Васил Левски откриха в севернодобруджанското село Еникьой

Барелефен паметник на Васил Левски откриха в севернодобруджанското село Еникьой

05 юли 2011  |   0 коментара

Барелефен паметник на Апостола на българската свобода Васил Левски беше открит в севернодобруджанското село Еникьой (днес Михаил Когълничану). На 6 юли по стар стил е и датата на рождението на Васил Левски.

Днес село Еникьой се намира в Румъния, но до 1940 г. е било чисто българско. Тук в периода 1866-1867 г. Васил Левски е бил учител в местното училище. Преди 3 години по време на снимките на своя филм за българите в Северна Добруджа „Забравена земя”, зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов открива, че в село Еникьой все още е запазена сградата на старото българско училище. Тогава се ражда идеята за поставяне на паметник на Васил Левски там. Това е вторият паметник на Левски в Румъния след паметника му в Парка на героите в Букурещ.

През 2010 г. членове на ВМРО от Варна и Добрич осъществиха научна експедиция в Северна Добруджа и отново посетиха село Еникьой. Създаден бе и граждански инициативен комитет за поставяне на паметника, начело с Костадин Костадинов. В комитета членуват още доц. Пламен Павлов (бивш председател на Агенцията за българите в чужбина), Радослав Симеонов (директор на Военното гробище в Добрич), отец Велико Великов (свещеник от Добрич), Пламен Николов (журналист във в. „Добруджанска трибуна”), Миломир Богданов (член на медийния борд към Камарата на архитектите), Йордан Йорданов (общински съветник от ВМРО - Добрич) и др.

След дълги разговори и преговори с властите в Тулча и Михаил Когълничану се стигна до разрешение за поставяне на барелефен паметник на фасадата на старото училище. Паметникът беше монтиран преди дни.

На официалното откриване присъстваха десетки гости от Варна, Добрич, Балчик, Каварна, Силистра, Русе и София, консулът от българското посолство в Букурещ и други.

Присъстваха и представители на местната българска общност в Северна Добруджа – Иванка Радулеску, председател на Дружеството на българите в Констанца „Единство”, както и ансамбълът от село Лунка - единственият български фолклорен ансамбъл в Северна Добруджа.

В София пък в дните на годишнината от рождението на Апостола след седмици ще бъде открита възстановената паметна плоча на Левски на фасадата на църквата „Св. Петка Самарджийска”. На това място според народното предание Апостолът е бил погребан. Възстановяването на плочата стана след предложение на общинските съветници Ангел Джамбазки от ВМРО и Данчо Хаджиев от Националния фронт за спасение на България.

Джамбазки подготвя и предложения за паметник на Дякона в столичния квартал, който носи името „Левски”, както и за паметна плоча в Требич.

6 юли 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *