Ангел Джамбазки: Сектите са „брокери на надежда“, които се подиграват с религиозните чувства на хората

Ангел Джамбазки: Сектите са „брокери на надежда“, които се подиграват с религиозните чувства на хората

10 май 2012  |   1 коментар

Кои са най-опасните секти, кои хора най-честно попадат в мрежите им и как да се предпазим? Това са част от въпросите, които бяха дискутирани в сутрешния блок на ТВ 7 днес.

В предаването участва зам.-председателят на ВМРО и столичен общински съветник Ангел Джамбазки.

Според него има две основни причините хората да се обръщат към сектите. Първата е лошият живот, защото когато има духовна и материална криза, хората търсят спасение.

По-важната, обаче, е бездействието на държавните и общинските органи, а също и на духовните ни власти, спрямо незаконните вероизповедания.

Джамбазки нарече ръководителите на сектите спекуланти и брокери на надежда и обясни, че целта им е лично облагодетелстване.

Заместник-председателят на ВМРО изброи редица секти, сред които и протестантски, например „Свидетели на Йехова“, чието основно занимание е да заблуждават гражданите с цел да им вземат имотите. „Тази секта развива дейността си по целия свят, но от повечето нормални държави ги гонят“ , каза зам.-председателят на ВМРО.

Отбеляза също, че съществуват и много опасни ислямски секти. Под техен прицел са едни от най-бедните хора в България, основно сред мюсюлманското и циганско население. „Такава секта е „Ахмади“ например“, посочи Джамбазки.

ВМРО е организирала десетки протести и срещу различни секти - и кришнарите, и срещу „Свидетели на Йехова“, и срещу настъплението на ислямските секти в циганските квартали, припомни още зам.-председателят на ВМРО.

Според ВМРО абсолютно задължение на държавната власт и дирекцията по вероизповедания е да следи внимателно религиозната дейност, която развиват тези т.нар. вероизповедания.

„Не бива да се допуска развиването на религиозна дейност под прикритието на фондации, неправителствени организации и т.н.“, категоричен бе Джамбазки и посочи за пример проповедите на „свидетелите“ в София. Те са организирани под формата на дискусии, по линия на учебни центрове и подобни.  Той определи това като духовна кражба.

Ангел Джамбазки изказа и съжаление, че в тези времена, в които хората търсят някаква духовна опора, те не я откриват в православната ни църква. И търсейки изход, попадат в мрежите на сектите, които не са нищо повече от измамници и шарлатани.

Видео от предаването можете да гледате тук.

10 май 2012

ПО ТЕМАТА:

ВМРО срещу „Свидетели на Йехова“ (обзор)

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *