No image

Ангел Джамбазки пред „Монитор”: Проблемът с циганските гета може да се реши на принципа “първо лопата, после лъжица”

02 март 2011  |   0 коментара

Според мен предложението жилищата на циганите да се узаконят е неприемливо. Не може някои хора да имат привилегия заради произхода си. Това директно дискриминира всички останали български граждани, които по някакъв начин са били санкционирани от държавата за нарушение на Закона за устройство на територията. Мога да дам един пример, който е достатъчно красноречив -  беше глобена една самотна майка във Варна за това, че има стъклен балкон. Написали са й огромен акт, а отсреща има циганско гето. Това е пълен абсурд и ние не приемаме този двоен стандарт. Идеята също така вреди на всички усилия на държавата ромите да бъдат нормално вписани в обществото. Узаконяването на подобни постройки е обществена несправедливост.

Абсолютно сме против твърдението, че по този начин те ще станат добри стопани. Примерите са много. Има един общински блок в Силистра, който е бил незаконно заселен от цигани. Общината решила да им продаде апартаментите за по 100-ина лева уж с обещанието собствениците да се грижат за тях. Какво се получава обаче след по-малко от месец. Мазетата бяха напълнени с всякакви боклуци. Така сградата пропадна, защото беше съсипана. Затова, когато тези хора получат нещо наготово, те по никакъв начин не стават собственици. За да станеш собственик на нещо, ти трябва да го построиш, да го платиш на реалната му цена. С узаконяването на незаконни постройки нищо няма да се реши. Всички виждаме как тези хора се отнасят с общински имоти, които им се предоставят.

Има закон и в него не пише, че се дават привилегии на ромите. Там е посочено как се строи една постройка, коя е незаконна и коя не. И когато е незаконна, тя трябва да бъде премахната. Недопустимо е да се прави строителна амнистия в края на един 20-годишен преход. Така тези хора никога няма да имат желанието да опазят нещо. Ако искат да си построят жилище, нека да си теглят кредит и след това да си го връщат. Не знам това как може да стане, след като циганите нямат доходи. Но тогава държавата, вместо да им дава помощи, може да изведе на преден план един принцип, който най-условно може да бъде наречен "първо лопата, после лъжица". След като казват, че са безработни, нека ги наемат в сферата на инфраструктурата. Има достатъчно работа по магистралите. Не може да разчиташ само на социални помощи. Не е вярно, че не е възможно да се премахнат гетата. Нужна е само воля за това. Когато механично пренесеш едни хора от един катун, който са обитавали, в един панелен блок, платен от общината и от българските данъкоплатци, те автоматично го превръщат в катун, само че бетонен.

Източник: „Монитор”

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *