Ангел Джамбазки пред БТВ: Цигани от цялата страна прииждат в гетата в София с надеждата да получат нещо от общината

Ангел Джамбазки пред БТВ: Цигани от цялата страна прииждат в гетата в София с надеждата да получат нещо от общината

17 март 2011  |   0 коментара

Репортаж на БТВ разказа за побоищата и кражбите, които съпътстват ежедневието на столичани от квартал „Люлин”, които живеят в съседство с циганското гето на бул. „Европа”. БТВ потърси за коментар зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки, който е и председател на Комисията по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет. Според него има решение на проблема с гетото и то датира отпреди година. Решението бе да се премахнат фургоните поставени там, обясни той. Възложихме на кмета на Столична община да направи това. Вечното оправдание какво ще правим с тези хора не важи – това са пришълци от цяла България, само 30 семейства са били официално настанени там. Останалите идват с надеждата да получат нещо от общината. Пожарът, който се случи там преди дни няма нищо общо с напрежението в района, а и той е бил запален в незаконни постройки. При мен има поне 100-150 сметки на роми, които обитават общински жилища, обясни още Джамбазки.  Видеоматериал от репортажа може да гледате тук.

Ето подробности от репортажа на БТВ, които са показателни за безнаказаността в циганските гета:

 

Гледката на столичния булевард "Европа” в район "Люлин” никак не е европейска. Във фургоните, разположени там, живеят 150 човека, при това заедно с конете и кокошките. Иван Георгиев отиде до там, след като преди няколко дни, посред бял ден, мъж бе пребит от ромите. По екипа ни пък същите хора хвърлиха камъни и бутилки. Николай Николов – колега на пострадалия работник разказа, че инцидентът се е случил на връщане от обяд. Тогава шест-седем човека скочили да бия колегата му и му нанесли удари по цялото тяло, както и по главата. Друг негов колега успява да избяга, а поваленият е върнат във фирмата и откаран в ИСУЛ. Напрежение между хората очевидно има. Друг мъж, който също работи в близост разказа, че е ставал свидетел на това как на близкия светофар, докато колите чакат, ромите пускат децата да просят или да си свалят разни стоки от по-големите возила. Сваляни са били дори заготовки, 50-килограмови плочи, от камионите на фирмата, в която той работи. По време на живото включване в предаването "Тази сутрин” се наложи екипът на bTV да бъде охраняван от полицаи на 9-о РПУ.

Многократно са били подавани сигнали до всички възможни институции, признаха хората, живеещи в близост.

"Насреща имаше хладилник нов от големите - откраднат! Тука имаше нова печка - открадната! Вътре просто все едно е хвърлена граната”. Така започва разказа си Николай Латинов, който живее в ж.к. "Люлин" от 17 години. След нанасянето на ромския катун в съседство, описва живота в квартала с една дума:

"Меко казано е трагедия. Минавайки, малките циганета хвърлят камъни, един път ми разбиха главата. Тука имаше кухненски шкафове, с мивка алпака, батерия с топла и студена вода - всичко е изкъртено с чукове. Тук имаше автоматична пералня - изскубана от крана. Легло - откраднато - що е посуда, чаши - абсолютно всичко”, възмущава се човекът.

Кражбите в околните къщи и складове са за стотици хиляди левове. Никой не може да изброи жалбите до всички отговорни институции, изпращани през годините. Николай Латинов получава един от отговорите. В него пише, че "извършителят на криминалното деяние не е разкрит в законово установения срок.”

Отговорът на ромите от съседните бараки не закъснява. Освен че хвърлиха камъни и бутилка от парфюм по оператора ни, зад камера те заплашиха всички, които имат намерение да се оплачат. "Кой как си го прави, за главата си го прави, нали знаеш! Да дойдат тука да говорят! Как че ги тепат циганите”, заканиха се те.

"Разбили са решетката, изнесена е там и всичко се изнася от мазето нататък. Беше разхвърляно по пътеката до поляната, до средата на поляната, бяха разхвърляни мои неща”, оплаква се Любомир Матеев.

"Полицаите не отидоха вътре в гетото, защото се знаеше, че нашите неща, които са откраднати, са там. Те не посмяха да отидат”, смята Снежана Матеева.

В квартала от години се събира подписка с искане за справедливи наказания. Решение няма, а след последното кърваво нападение, жителите на съседните сгради са готови на отчаяни действия.

"Синът ми е тука през деня и съм си взел пистолет, и ще гърмя. Просто никакъв закон не може да ме спре, защото е въпрос на време те да посегнат на детето ми - да проникнат, да се срещнат и да стане беля! На моето дете или на съседните деца”, коментира един от тях.

Хората от катуна, все пак, не пропуснаха възможността да се оплачат от положението си. Техните жалби обаче звучат странно на фона на луксозната бяла лимузина, с която преди няколко месеца е докарано поредното новородено в бараките на бул. "Европа".

За нападнатия преди дни работник ромите обясниха, че пие в работно време и гони децата. Хората обясниха, че са си от София, работят в "Чистота" и си плащат сметките, ако не за водата, то поне за тока.

Представители на 9-о РПУ отказаха да застанат пред камерата на bTV, но заявиха, че си вършат съвестно работата.

Мила Атанасова от кметството в Люлин обясни, че тези хора не плащат данъци, не плащат и сметки за вода. Определено, напрежението се усеща и при нас в районната администрация, призна тя и обясни, че гетото датира от 2001 г, когато заради строеж на хипермаркет хора са преместени във въпросните фургони.

Източник: БТВ

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *