Ангел Джамбазки пред БНТ за напрежението в Р Македония, сръбската следа и кича на антиквизацията

Ангел Джамбазки пред БНТ за напрежението в Р Македония, сръбската следа и кича на антиквизацията

24 април 2012  |   0 коментара

ВМРО настоява българите в Македония да имат право на национално самоопределение, да имат свои сдружения, печатни издания, да ползват своя български език. Това заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки в предаването на БНТ „Неделя Х3“, чието поредно издание беше посветено на съвременна Р Македония.

„Първите, които споменаха за етнически елемент в петорното убийство преди Великден в Р Македония, бяха сръбските медии. Неизвестната досега Армия за освобождение на окупираните албански земи (АООЗ) от Косово даде ултиматум на македонското правителство до две седмици да се оттегли от „окупираните и колонизираните албански земи”, в противен случай – щяла да нападне македонските полицейски и военни структури.

Тази „албанска армия“ не е разположена нито в Албания, нито в Косово, нито дори в западна Македония, а е до единствения сръбски анклав в северно Косово. Голяма част от наблюдателите на процесите в Р Македония смятат, че има сръбска връзка в последните събития“. Така Ангел Джамбазки коментира убийството близо до Скопие, при което петима граждани от Р Македония бяха безмилостно разстреляни и това нажежи етническото напрежение, доведе и до вълна от протестни митинги в Скопие срещу албанската общност.

Проблемът в Македония е различен. Тази република може да се нарече комунистическият мавзолей на Европа. На нейна територия са признати всички други народности, националности и етнически групи, само не и българската. Това само по себе си е парадокс, защото все още една голяма част от славянското население в Македония помни своите български корени. На тази основа се гради една фалшива идентичност – това което се прави в момента – т.нар. антиквизация. Това няма как да бъде исторически издържано. Политиката на Р Македония може да се определени накратко като политика на отричането и изопачаването, коментира още Ангел Джамбазки.

Зам.-председателят определи като безумни строежите в центъра на Скопие – още повече, че в това се наливат милиони евро и то по време на икономическа криза. До момента македонският премиер Никола Груевски не е дал никакъв отчет за изразходването на тези средства.

Според Джамбазки сме свидетели на един исторически и културен кич в Скопие.

Друг от гостите на предаването - Красимир Узунов, сподели, че агенция „Фокус“ е правила мониторинг на публикациите в Р Македония по отношение на България, по време на срещата между президентите Първанов и Цървенковски. За период от 6 месеца в македонския печат излезли 1675 текста за България. От тях – само 25 положителни. Темата на единствените 25 положителни публикации била как играят македонски футболисти в български клубове.

Видеоматериал от предаването може да гледате тук (след 1 ч. и 21 мин.).

24 април 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *