Ангел Джамбазки: На наш гръб ЧЕЗ храни чешки пенсионери

Ангел Джамбазки: На наш гръб ЧЕЗ храни чешки пенсионери

06 юли 2012  |   0 коментара

Източник: „Другата България“

Преди седмица внесохте в ДКЕВР експертно становище срещу спекулативното повишение на цената на тока от 1 юли. С какво се оправдава регулаторът, г-н Джамбазки?

Това, което ДКЕВР изтъква като причина, е цената на зелената енергия. Само че за нас това е фалшиво основание, защото българските граждани не са длъжни да плащат експериментите на монополистите. Който иска да си прави зелена енергия от вятърни мелници и други подобни, да си ги прави за собствена сметка. Затова за нас основанието „зелена енергия" е неприемливо. От ВМРО продължаваме да твърдим, че електроенергията, която се произвежда от ядрените централи, е най-сигурна, най-евтина, а и най-екологична. Но искам да уточня, че нашите протести са срещу всички монополисти.

Друго оправдание на монополистите е, че не им стигат пари за инвестиции в електро и ВиК мрежата?

Голяма измама е, че им трябвали повече пари за инвестиции, защото не правят такива. Единствено поддържат, и то некачествено, ВиК и електроразпределителната мрежа, като наричат аварийно-спешните ремонти „инвестиции". Тук-таме боядисат трафопост, тук-таме „Софийска вода" разкопае някое улица, за да приложи своята „инвестиционна политика" с набиване на парче дърво в спукана тръба и след това тя се зарива до следващото спукване. Всичките тези монополисти съкратиха до минимум аварийните си екипи. Поддържат  изключително лошо мрежата, имат много нисък стандарт на производство. Единственото, което се случва, когато повишат цената било на ток или на вода, е източването на още пари от държавата, защото и електроразпределителните дружества, и „Софийска вода" са чужди компании.

А къде отиват тези пари?

В момента от всяка една платена на монополиста сметка изтичат пари в чужбина . Затова тези дружества трябва да бъдат в ръцете на българското общество. Няма начин човек да си избере -имаш една тръба, имаш един кабел... Друга изключително скандална практика е, че водният монопол е започнал да дава лични данни на абонати, които имат някакво задължение, на фирми, събиращи дългове. Само че това е незаконно и неморално, и е връщане към мутренските години. Твърдението на ВиК дружеството, че имаш някакво задължение, не значи, че наистина е така.

Не може някой, който на своя глава ти е надписал 100 куб. м вода - все едно имаш басейн вкъщи, да ти даде личните данни и телефон на фирма - събирач на дългове. Това е мародерство.

Напоследък през месец ни сюрпризират с нови цени. Можете ли в цифри да кажете за последните години колко пъти са скочили токът, водата?

Мога да ви кажа колко се е увеличила цената на водата. Откакто чужденците взеха концесията на „Софийска вода", цената й се е повишила с 321% - от 40 ст. през 2000 г. тя вече е 1,82 лв. Което е скандално. Когато същата фирма е повишила цената на водата в държавите на Латинска Америка, са започнали много бунтове. А в България продължаваме да се чудим дали да излезем на протест, дали не.

Какво е обяснените ви за това овчедушие?

Хората са изключително разочаровани от политическите сили и според мен не вярват, че могат нещо да променят. Когато някой ти повишава цената на нето 321 пъти най-нормалното е да излезеш и да протестираш, да искаш обяснение. И ние от ВМРО се опитваме за мотивираме хората в столицата да протестират срещу „Софийска вода" - раздаваме материали, организираме информационни кампании. Монополистите и на вода, и на ток се държат в България все едно са в колониалните си владения някъде в Африка. Експлоатират българското население и изнасят парите му. Затова се опитваме да вдъхнем малко вяра в хората, че могат да променят нещата за добро. Но българският народ е стигнал дотам, че единствените, които протестират по социални теми, са пенсионерите, притиснати вече до крайност. Повечето от тях успяват да си платят сметките за ток, за вода и за лекарства. За друго не им остава.

Едва ли с 200 лв. пенсия и това могат да платят?

Сигурно е така. От друга страна, е изключително неморално, тъй като повечето от тези хора са прекарали целия си живот в работа. Имат дългогодишен трудов стаж, плащали са си осигуровки и са се надявали на спокойни старини. Но отношението на властта е направило така, че българските пенсионери да издържат чешките пенсионери, тъй като чешката фирма ЧЕЗ има задължение да издържа чешкия пенсионен фонд. Излиза, че българският пенсионер с 200-те си лв. пенсия издържа чешкия пенсионер, който е с 1000 евро месечен доход. И после се чудим защо хората живеят зле, защо са бедни. Как няма да са бедни, като всяка една стотинка излиза в чужбина .

Вие сте дългогодишен общински съветник в София. Защо вече десетилетия не може да се реши проблемът с бездомните кучета, че дори бяха изядени и хора?

Причината е в бездействието и бездушието на властта. Става въпрос за сигурността, за здравето и за живота на българските граждани. Не можеш ти да позволиш да се скитат по улиците на София десетки хиляди бездомни животни и да твърдиш, че това е проблем на екологията. Не е проблем на екологията, проблем е на сигурността. И решението е много просто. Прибират се животните от улицата и, ако до 15-ия ден никой не ги осинови, се приспиват. В края на краищата градът е за хората, не е за животните.

Преди години имаше една наредба, според която всеки собственик на куче трябваше да се регистрира в общината и да плаща такса за домашния си любимец. В сила ли е тя?

В сила е, разбира се, само че никой не контролира изпълнението й. Никой не може да каже кой и къде извършва проверките. Нещата са оставени на самотек.

Питам, защото много от уличните кучета не са помияри, а явно изгонени домашни животни.

А те са такива.

Говори се още, че кучета били докарвани от провинцията...

Глупости. Че на входа на Народното събрание живее бездомно куче. Ако това не ви говори нещо? Абсолютни глупости са, че били докарвани от страната и нарочно едва ли не някой саботирал героичните усилия на кмета. Това е несериозно оправдание.

Като бивш председател на общинската комисия по обществен ред и сигурност смятате ли, че София е сигурен град?

Не, разбира се. В София има над 40 незаконни цигански катуна, гета, които сеят зараза, напрежение, социални сблъсъци. И администрацията на всички нива - от местната власт до Министерския съвет, се правят, че няма такъв проблем. Така че за София не може да се каже, че е сигурен град и за съжаление не виждам как това може да се промени в обозримо време.

Звучи много крайно, но може би идеята за софийското жителство навремето не беше много лоша?

Е, това е част от съществувалата тогава държавна политика, каквато в момента липсва.

Все пак не е нормално един град да събере две трети държава.

Такава е обществено-икономическата ситуация. Хората не са виновни, те си търсят препитание.

Очаквате ли на парламентарните избори догодина „златна зора" да изгрее и в България?

Ако се допусне безумието и глупостта държавата да влезе в Шенгенското пространство и да ни залее от гладни, бедни, необразовани, бягащи от войните в Северна Африка емигранти , очаквам. От една страна, това ще стане причина за покачване на безработицата, от друга - нарастване на престъпността и, естествено, това ще доведе до ответна реакция. Тези хора са проблем вече в Гърция и именно това доведе в парламента „Златна зора".

7 юли 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *