Анализаторът Алекс Алексиев: Неоосманизмът на Ердоган и Турция е антибългарски и антихристиянски

Анализаторът Алекс Алексиев: Неоосманизмът на Ердоган и Турция е антибългарски и антихристиянски

15 юни 2011  |   0 коментара

- Знаете ли, че лидерът на “Атака” Волен Сидеров даде сметка на американския посланик от $ 2 млрд. за българските бази, които САЩ използват?

- Това са глупави, бутафорни прояви, които вредят много на България. Защото за съжаление тези хора от "Атака" претендират, че са антиислямисти, но в основата си са антисемити, антизападно и антибългарски настроени. Според мен те са рожба на ДС, както и ДПС. Да правиш такива провокации пред американски посланик, който и да е той, директно вреди на българските национални интереси.

- “Атака” запали килимчета на молещите се турци пред джамията?

- От години работя по въпросите на радикалния ислям. Има много голяма опасност от него и за България. Не знам какви са подбудите на Сидеров, но действията му са опасни. Каква е каузата на ислямистите? Първото, което правят, е да убедят нормалните мюсюлмани, че неверниците ги мразят. Ако бях истински ислямист, бих платил на хора като Волен Сидеров да направят точно това пред джамията.

- Има ли опасност за нас, след като Ердоган спечели 49,9% на изборите в Турция в неделя?

-Това е огромна победа, но можеше да бъде още по-голяма. Ако Ердоган беше взел квалифицирано мнозинство от 2/3, можеше да направи Турция президентска република с нова конституция и да стане президент почти до живот. Сега за това ще му трябват съюзници. Но фактът, че Турция се ислямизира бързо, означава, ще обстановката около нас става все по-тревожна, особено след като турските военни са неутрализирани, а полицията и съдът работят за ислямистите. Държавната религиозна институция там хвърля пари на Балканите и в бившия СССР да помага на радикалните елементи. Цялата външна политика на Турция е базирана на т.нар. неоосманизъм. Той е завоалиран като политика на добросъседство, но, ако погледнете в дълбочина, доктрината е не само антибългарска, тя е антихристиянска и е много опасна.

- В България се смята, че радикалният ислям не идва от Турция, а от Саудитска Арабия например.

- Вярно е, че той започна от Саудитска Арабия, от Мюсюлманското братство в Египет, но факт е, че Турция се ислямизира от доста години, далеч преди Ердоган да дойде на власт. Неговият учител Ербакан, който беше първият ислямистки министър-председател, беше изключително радикален. Турция в момента не може да се нарече истинска демокрация. Вземете факта, че 68 журналисти са в затвора, обвинени без никакви доказателства и ги държат там с години.

Буквално преди седмица-две Ердоган назначи за съветник Али Юксел, който е шеф на радикална организация, създадена от Ербакан в Германия. Нейната цел е да унищожи светската власт в Турция. Този човек, освен че е радикален ислямист, има 4 жени. В Турция полигамията е забранена със закон. Какво казва Ердоган на хората с това назначение?

- Че законите няма да важат. Според вас ислямистите настъпват ли и след т.нар. арабски революции?

- Това, което стана в Арабския свят, от арабска пролет много бързо се превръща в арабска зима. В нито една арабска държава, може би с изключение на Тунис, няма надежда, че скоро ще има демокрация.

- А какъв ще е изходът за Либия? Преди време казахте, че краят на Кадафи трябва да бъде като на бясно куче.

- Вярвам, че трябва да бъде така, но явно Западът е решил, че не е готов да помогне за такъв край. Само с бомбардировки, без да имаш присъствие на земята, не можеш да махнеш един режим. Идеята на Обама и на европейските лидери е, че ако се остави патовата ситуация между бунтовниците и Кадафи, съпротивата постепенно ще се засили и режимът ще падне. Това не е непременно така. И дори да е така, ще са нужни години.

ВИЗИТКА

Роден е през 1941 г. в България, син на убития след 9 септември 1944 г. голям наш художник и фейлетонист Райко Алексиев.

През 1991-1992 година е съветник на премиера Филип Димитров.

Живее в САЩ. Той е научен сътрудник в института “Хъдсън” във Вашингтон, експерт по международна сигурност и радикален ислям.

Работил е за корпорация "Ранд", негови анализи по националната сигурност са се ползвали от Пентагона и ЦРУ.

Преди дни оглави новоучредения Център за стратегически изследвания на Балканите.

Източник: “24 часа”

Със съкращения.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *