Активисти на ВМРО помагат със средства и труд в ремонт на църква

Активисти на ВМРО помагат със средства и труд в ремонт на църква

01 август 2013  |   0 коментара

Завърши дарителската кампания на ВМРО Кюстендил за набиране на средства за ремонт на Възрожденската черква „Св. Георги" в кюстендилското село Горно Уйно.

Председателят на местната организация Георги Петров, предаде събраните средства на кметския наместник  на селото г-жа Николина Стойкова. На събитието присъства почетният председател на ВМРО-БНД г-жа Райна Дрангова и организатора на партията за София и Кюстендил Стефан Грънчаров.

"Тази наша инициатива възникна съвсем случайно. Заедно с координатора на партията Стефан Грънчаров посетихме селото, при което кметският наместник Николина Стойкова ни обясни, че черквата се нуждае от ремонт. Парите, които събрахме не са много, но сме подсигурили достатъчно мрежа за оградата, както и прозорци за черквата".  Това заяви председателят на ВМРО- Кюстендил Георги Петров.

През следващите месеци група доброволци от ВМРО Кюстендил ще участват на доброволни начала в ремонтните дейности на църквата. Те ще почистят и окосят двора й, и ще поставят нови прозорци и ограда.

Храмът „Св. Георги" е построен през 1866 година от майстор Аначко Порожанов. На възпоменателна кръгла плоча, поставена на задната стена на църквата, е изписано: „21 000 гроша шо са ошле пари за църквата". Иконите на иконостаса са изографисани през 1867 г. от неизвестен живописец. Стенописите датират от 1892 г. и са дело на Евстатий Попдимитров от село Осой, сега в Република Македония. Едва към края на 19 век от северната страна на храма е изградена камбанарията, на която са окачени две големи камбани (изработени от майсторите братя Георги и Стоян Алексови от с. Броди Серско). За изливането на камбаните са събрани пиринчени звънци и сребърни пафти от местното население.

Храмът е средище за религиозни обреди както на жителите на с. Горно Уйно, така и на околните села – Долно Уйно, Брест, Ресен, Белут, Млекоминци и др.

И днес в звъна на камбаната откликва чистотата на българския дух, и обичаите запазени от покварата на дългото османско робство. В звуците блика постоянния стремеж на хората за национална свобода, материален и културен прогрес и човешка красота.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *