А. Джамбазки по повод Деня на ромите: Преди лъжицата има лопатата

А. Джамбазки по повод Деня на ромите: Преди лъжицата има лопатата

08 април 2011  |   0 коментара

Интеграцията на циганите е въпрос на личен избор, заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който в Деня на ромите се включи в сутрешния блок на БНТ директно от столичния квартал „Филиповци."

По думите му дали ще завършат някакво образование, дали ще търсят активно работа, зависи от самите тях. „Образоването в България е безплатно и задължително. Не виждам с какво основание казват, че им се пречи да се образоват и интегрират", категоричен бе той.

 

В подкрепа на тезата, че държавата пречи на циганите да се интегрират се включи и Илия Илиев от партия „Дром", който подчерта, че жителите на гетата много искат да се интегрират, но държавата не изгражда необходимата за това система.

В България има 1 милион роми, което е 15% от населението на страната, заяви Илия Илиев от партия "Дром" и допълни: „Това е една сериозна численост, която може много сериозно да пречи на държавата".

Той веднага бе опониран от Ангел Джамбазки, който подчерта, че в България има десетки хиляди българи, които са със средно образование и имат работа, независимо в каква област: „Не е необходимо всички да са компютърни специалисти и Бил Гейтс."

Всички в България трябва да знаят, че имат еднакви задължения за правата, за които претендират, заяви той и изрично подчерта, че „преди лъжицата има лопатата."

Джамбазки изтъкна, че основните причини за това циганите да не са вписани в обществото са липсата на образование, липсата на установени трудови навици, както и тяхната „привързаност" към това да живеят на социални помощи.

Според него проблемът не е душевността на циганите, както твърдят от „Дром."

Има и друг проблем, продължи войводата, след 1990 година повечето цигани са оставени да живеят в такива махали и така те изпаднаха от обществото.

Повече по темата може да прочетете в обзора на действията и позициите на ВМРО по Циганския въпрос.

8 април 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *