87 години от кончината на войводата на ВМРО Тодор Александров

87 години от кончината на войводата на ВМРО Тодор Александров

31 август 2011  |   0 коментара

На 31 август се навършват 87 години от смъртта на войводата на ВМРО Тодор Александров. Легендарният водач на Организацията  пада повален от предателски куршум в дебрите на Пирин планина на 31 август 1924 г.

ВМРО почете годишнината на гроба на Тодор Александров над Мелник на 28 август 2011 г.

На поклонението присъстваха председателят на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов, областното ръководство на ВМРО-Благоевград, председателят на Организацията в Сандански Атанас Стоянов и много членове от областта.

В отбелязването на годишнината се включиха и младежи от ВМРО, които на 28 август приключиха ежегодния си поход в Пирин.

По традиция всяка година в края на месец август младежката организация на ВМРО преминава Пирин планина от Банско до Мелник. Младите членове на Организацията от цяла България се приобщават към старите организационни традиции на планинска подготовка, на почит към миналото и историята на Отечеството, на грижа и опазване на българската природа.

Повече за Тодор Александров

Гледайте документалния филм на Младежката организация на ВМРО за Тодор Александров тук.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА

Тодор Александров е една от големите фигури в българската национална история, смята Кр. Каракачанов

Тодор Александров е една от големите фигури в българската национална история, един човек, който още приживе европейската преса, европейските политици са оценили като голяма личност, след като в енциклопедия „Британика” той е назован като „некоронования цар на българите в Македония”. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му Александров е човек, който е бил не само революционер, но и политик и е влияел не само върху българската, но и върху европейската политика, един човек, който е бил и дипломат, защото той е предприел няколко обиколки в Англия, Франция, Германия. С тези обиколки той на практика се опитва да подпомогне българската политика за защита на българското малцинство в тогавашна Югославия. Явно се явява голяма пречка на политиката на Коминтерна и на Москва, вследствие на което му е организиран заговор и е убит, каза Каракачанов. Той отбеляза, че единствено ВМРО отбелязва годишнината от смъртта на Тодор Александров и неговата дейност. Виждате, че българските политици се сещат почти мимоходом само за Левски, за Ботев, и то на 2 юни и на 19 февруари, отбеляза той. „Българските политици и общественици в последните 20 години загърбиха героите от националната си история. Може би мислят, че те са новите и единствени герои и други няма и не трябва да има. Истината е, че ако сегашните политици и общественици не вземат пример от онези българи от предишните поколения, които са дали всичко – усилията и живота си за благоденствието на български народ, нищо положително не са научили, нищо положително няма да направят”, коментира Каракачанов.

Воеводи почетоха 130-тата годишнина от рождението на Тодор Александров

Паметна плоча на Тодор Александров в центъра на София

ВМРО чества паметта на Тодор Александров в родния му Щип

Стотици почитат паметта на Тодор Александров

Джамбазки: Много българи от Македония дойдоха в Щип, за да почетат паметта на Тодор Александров

31 август 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *