5+1 конкретни мерки за решаване на Циганския въпрос предлага ВМРО

5+1 конкретни мерки за решаване на Циганския въпрос предлага ВМРО

14 ноември 2010  |   0 коментара

Пет необходими и спешни действия и една дългосрочна политика предлага ВМРО на управляващите за начало на разрешаването на Циганския въпрос. Основното сред „петте мерки” е обвързването на всякакви форми на социални плащания за деца с образованието, което получават и средата, в която живеят. Това е начин за ограничаване на безотговорната раждаемост.

Мерките бяха представени на пресконференция от ръководството на ВМРО. В нея участваха заместник-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов, както и председателите на Организацията в София и в столичния район „Сердика” Васил Христов и Николай Дренчев.

На пресконференцията беше изнесен и полученият тези дни от Брюксел отговор от Европейската комисия по писмото на ВМРО за проблемите с циганите от края на септември. Същото писмо бе изпратено тогава и до българското правителство. По думите на представителите на ВМРО, отговорът на еврокомисията е издържан в типичния брюкселски език с намерение проблемът да бъде разгледан през пролетта, но с неясна конкретност, която е твърде далеч от реалните проблеми. И докато от Брюксел все пак пристигна отговор, то реакция на същото писмо от страна на българското правителство все още няма.

Това ни мотивира да се обърнем с изпълними предложения към управляващите у нас, споделиха от ВМРО и предложиха въвеждане на форми на трудова повинност, като начин за получаване на квалификация и труд, при липса на други възможности. Като начин за покриване н задълженията по сметки за комунални услуги, ВМРО предлага системата „труд срещу сметки”.

Четвъртата от неотложните мерки е свързана със създаване на доброволни отряди за защита на населението в рамките на една гражданска гвардия. Според ВМРО законът позволява това, а подобна мярка вече е неизбежна.

Петата необходима мярка е свързана със стриктно спазване и реални действия по съществуващите норми за заселване, незаконно строителство, скитничество. Трябва да се спре практиката на компромиси в прилагането на законите и практически привилегии за определени групи, категорични са от ВМРО.

Това обаче са пет простички неща само на първо време, подчертаха от ВМРО и уточниха, че най-важното е държавата да поеме дългосрочен ангажимент. Това означава целенасочена държавна политика за несоциализираните общности, като част от обща демографска политика. Първата крачка според ВМРО е одобряване на план за действие и определяне на лице, което да е ясно отговорно за изпълнението на политиката.

Според ВМРО отпадането на циганските общности от системата на образованието, пазара на труда и обществото въобще е основен проблем за България. При настоящите катастрофални демографски тенденции в рамките на десетилетия страната ни ще изпитва огромни проблеми с мащабни несоциализирани групи. Статистиката показва, че българската нация се топи с катастрофално бързи размери, ако раждаемостта през 1970-1980 година е била 14,5%, то сега има спад до 8,6%, посочиха участниците в пресконференцията. Друга особено тревожна тенденция е, че ако в Европа 5-има работещи издържат 1, който ползва социален пакет, то у нас 1,2-ма работещи осигуряват издръжката на един, което е далеч под критичния минимум. Като опасна тенденция участниците в пресконференцията от ВМРО отбелязаха, че в България не се спазват законите, свързани с незаконното строителство, което произвежда гета, не се уважават институциите, а хората, които живеят в циганските гета знаят само „дай и искам“.

На журналистически въпрос как от ВМРО си представят в бъдеще интеграцията на циганите, зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов подчерта, че този процес не може да е едностранен. Той трябва да стане с желанието и задължителната намеса на държавата, но и с желанието на циганите да повишават образованието си, да работят. Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО добави, че въпреки проучванията и запитванията до различни институции никой не желае да отговори на въпроса колко пари, къде и точно за какви резултати са похарчени през последните 20 години за т.н. интеграция на циганите.

Ние сме длъжни да решим Циганския въпрос – със или без желанието и участието на самите цигани. Циганският въпрос е най-вече наш въпрос. И ако не се намери решение за него, неминуеми са етническите сблъсъци, коментираха от ВМРО.

14 ноември 2010

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *