5 мерки в подкрепа на майките предлага НЖО

5 мерки в подкрепа на майките предлага НЖО

26 март 2014  |   0 коментара

В тежката демографска криза правителството трябва да създаде на бъдещите родители спокойствие, сигурност и информация, която им е нужна, за да създадат и отгледат здраво поколение. Това посочва в коментар председателят на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова.

Тя сигнализира за пореден проблем в здравната система - обслужването и грижата за бъдещите и настоящи майки не отговаря на потребностите им. Чрез реформа, целяща единствено оптимизиране на разходите, се ощетяват младите жени, очакващи дете.

Предвид измеренията на демографската катастрофа, институциите са длъжни да обърнат специално внимание именно на този сектор от здравеопазването. Раждаемостта трябва да бъде приоритетна за държавната политика, а не да бъдат преустановявани услуги в тази сфера на здравеопазването.

Коментара на председателя на НЖО може да прочетете тук:

С началото на здравната реформа се влоши обслужването на бременни и майки, поради закриване на женските и детски консултации, като грижите за тях бяха прехвърлени на личните лекари. С това се скъса връзката между бъдещата майка, акушерката, медицинската сестра и гинеколога.

Профилактичните прегледи и проследяването на бременността даваха спокойствие на младите родители чрез проследяване развитието на плода, уточняване режим на хранене на бъдещата майка, получаваха информация за предстоящото раждане, кърмене и други. След раждането, когато майката и бебето се приберат у дома, те веднага бяха посещавани от акушерка и детски педиатър, които с първите си съвети помагаха и напътстваха майката да овладее уменията, нужни за обгрижването на новороденото.

Беше време, когато женските и детски консултации бяха работещи институции. Днес тези консултации са само спомен. В много общини се закриха родилните отделения, а пациентите се пренасочват към други болници, далеч от родните им места. По този начин се разгради една работеща система, без да се предложи и приложи друга ефективна педиатрична система в извънболничния сектор, който да бъде насочен към здравето на майките, новородените и подрастващите деца.

Анализите, направени през последните десет години, показват увеличение на патологичните случаи на бременност, като най-често причина за това са гинекологични заболявания, стрес, тютюнопушене, наркомании, вътреутробни инфекции и други.

Проведено проучване през 2013 г. показва, че 47% от анкетираните лекари смятат, че липсата на женска консултация е най-големият недостатък на здравната реформа, а 54% са на мнение, че нищо не може да замести професионалните съвети на специалистите в женската консултация.

55% от анкетираните лекари твърдят, че са имали родилки, които не са били наблюдавани по време на бременност. Може би това е и една от причините за увеличения брой на мъртвородени деца, което е резултат от ненавременни профилактични прегледи, неинформираност по време на бременността, лоши условия на труд и на живот, заболявания на родителите, последващо лечение и др.

Културата на бременните жени е паднала след закриването на женските консултации и те отиват да раждат неподготвени.

Днес бъдещите майки са принудени да посещават училища за родители, ако имат тази възможност срещу заплащане или търсят помощ от свои приятели, познати и близки в социалната мрежа за това как се захранва бебето, как се къпе, какви козметични продукти са подходящи, какви капки се дават при колики и др.

За съжаление, дейностите, свързани с проследяване на бременността и извършване на необходимите лабораторни изследвания, днес са сведени до минимум. Възможно е посещение при специалист до 12 пъти през бременността, но при рискова бременност се налагат повече консултации и изследвания, които не се заплащат от НЗОК и има сериозен проблем в ограничения пакет, който се поема.

Поради тази и много други причини не е тайна, че днес съвременните майки предпочитат да изберат лекарски екип или да платят на ръка на АГ специалист. 100% от тях твърдят, че търсят професионално отношение, висококачествено обслужване, което си купуват с пари.

НЖО на ВМРО предлага:

1. В тежката демографска криза правителството да създаде на бъдещите родители спокойствие, сигурност и информация, която им е нужна, за да създадат и отгледат здраво поколение.

2. Да се създадат условия за извършване на профилактика, превенция и предотвратяване развитието на заболявания.

3. Гарантиране на национална здравна сигурност на населението, което да се превърне в дълг и отговорност на всички политици.

4. Ясна ангажираност на МЗ за повишаване здравната култура на бъдещите родители.

5. Поемане от НЗОК на разходите за всички профилактични прегледи, изследвания и процедури, необходими за бъдещите майки.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *