45 българи се завърнаха на югозапад

45 българи се завърнаха на югозапад

27 септември 2010  |   0 коментара

Успешно завърши традиционното пътуване, озаглавено „Завръщане на югозапад” и организирано от Националната женска организация на ВМРО. В него участваха и представители от ансамбъл „Гоце Делчев”, които регистрираха поредното си турне в Македония и Албания.

В рамките на пет дни участниците в пътуването успешно преодоляха разстоянията по маршрут София-Битоля-Струга-Елбасан-Тирана-Драч-Охрид-София.

Два концерта изнесоха изпълнителите от ансамбъл „Гоце Делчев”. С голям интерес беше посрещната програмата им на импровизираната сцена на площада в град Битоля. Местните българи, живеещи в Битоля, любопитни минувачи и случайна публика, радваща се на хубавия слънчев ден в кафенетата на открито, се насладиха на песните и красивите танци на ансамбъла. Хората не пестиха аплодисментите си за танцьорите и певците.

В сградата на бившия албански парламент, сега куклен театър в центъра на Тирана, бе вторият концерт от турнето на ансамбъла. Искрените аплодисменти на българската общност там, посланика на България в Тирана и служители от посолството бяха наградата за изпълнителите.

С официалните прояви, обаче не се изчерпа богатата фолклорна програма. Импровизираните концерти и кръшни хора продължиха и по време на фолклорните вечери в албанския курортен град Драч и край Охридското езеро в Струга. Така отново бе потвърдено правилото, че музиката носи не само естетическа наслада, събужда българското в сърцето, но печели приятели и отваря врати.

С преклонение пред саркофага с мощите на Свети Наум в едноименния живописен манастир на брега на Охридското езеро, групата се завърна от югозапад отново в София.

вижте видео

27 септември 2010

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *